Bu Yazıda Neler Var?
Yapay mesane, bağırsak mesane olarak da bilinir. Bazı hastaların idrar keselerinin, mesane kanseri veya başka nedenlerden dolayı alınması gerekebilir. Böyle durumlarda, idrarın vücutta birikip depolanacağı bir organa ihtiyaç duyulur. Bu hastaların, kendi bağırsaklarından alınan bir bir parça, bir takım işlemlerden geçirilerek bir kese haline getirilir. İşte bu keseye yeni mesane ya da bağırsak mesane adı verilir. Böbreklerden gelen ve üreter adı verilen idrar kanallarının uçları bağırsaktan yapılan yeni mesaneye bağlanır. Bağırsak mesanenin bir ucu dış idrar kanalına (üretra) bağlanır. Böylece böbreklerden gelen idrar, yeni yapılan bağırsak mesanede birikir ve dış idrar kanalı ile dışarı atılır.
Yapay Mesane Hangi Hastalar İçin Gereklidir?
Mesane kanseri, idrar keserinin derinliği mesane duvarını oluşturan kas tabakasına kadar ilerlediyse ya da mesane içerisinde çok fazla miktarda kanser dokusu varsa ve kapalı ameliyat yöntemiyle temizlenemiyor ise, idrar kesesi tamamen çıkarılır. Bu durumda idrar kesesinin yerini alacak yani idrarı depolayacak yapay bir mesaneye ihtiyaç duyulur.
Yapay mesane bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da yapılır. Örneğin idrar kesesi tüberkülozu ya da diğer bazı mesane enfeksiyonlarında, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda da bağırsak mesane gerekir.
Yapay Mesane Hangi Hastalar İçin Uygun Değildir?
Bazı hastalar, bağırsaklardan mesane yapılması için uygun olmayan hastalardır. Bunlar;
Böbreklerde genişleme (hidronefroz) olanlar
Üreterlerde (idrar kanallarında) genişleme
Böbrek yetersizliği olanlar
Karaciğer bozukluğu olması
Ellerini kullanamayan yani el becerisi olmayan hastalar
Çok yaşlı olan kişiler
Yaşam beklentisi çok fazla olmayan hastalar
Demans (bunama) hastalığı olanlar yeni mesane için uygun değildir.
Yapay Mesanenin Avantajları Nelerdir?
Bağırsaktan yapılan yeni mesanenin yani yapay mesane ameliyatının en önemli avantajı, hastanın hayat kalitesini düşürmemesi ve sosyal açıdan kabul edilebilir olmasıdır. Bağırsak mesane ameliyatı, idrar kesesi alınan hastanın daha konforlu bir hayat sürmesi için, normal idrar deliğinden idrar yapabilmesini sağlamak için uygulanan bir ameliyattır.
Bağırsaklardan alınan bir bölüm küre şekline dönüştürülür. Böbreklerden gelen her iki idrar kanalı bu küre şeklindeki yeni mesaneye bağlanır. Bu yeni mesanenin bir ucu da üretra adı verilen dış idrar kanalına bağlanır.