Bu Yazıda Neler Var?
Böbrek kanseri en çok nereye sıçrar? Böbrek kanseri vücutta en sık akciğere sıçrama gösterir. Daha sonra sırasıyla karaciğer, kemik, böbrek üstü bezi, beyin ve lenf düğümüne yayılım gösterir.
Böbrek Kanseri Nedir?
Böbrek kanseri, böbrekten köken alan bir kanser türüdür. Böbrek tümörü olarak da bilinir. Böbrek tümörünün kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Böbrek kanserine zemin hazırlayan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar; sigara kullanımı, yaşlı olmak, erkek olmak, aşırılı kilolu olmak, yüksek tansiyonlu olmak ve böbrek yetmezliği hastası olmaktır.
Böbrek Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek kanserinin tedavisi, hastalığın evresine, tümörün bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Hastalık ilk zamanlar genellikle belirti vermeden sinsice seyreder. Böbrek kanserinin belirtileri çok değişkenlik gösterebilir. Hastalık erken evrede yani vücudun diğer bir yerine sıçramadan tespit edilirse uygulanacak olan tedavi ameliyat ile böbreğin çıkarılmasıdır. Böbreğin ameliyat ile çıkarılması işlemine nefrektomi adı verilir. Böbrek ile birlikte böbreğin etrafındaki yağ tabakaları ve zarların çıkarılmasına ise radikal nefrektomi denir.
Tümörün büyük olduğu durumlarda böbrek tamamen çıkartılır. Ancak küçük olan tümörlerde böbreğin tamamının alınmasına gerek yoktur. Böyle durumlarda ise böbrek tamamen alınmaz, sadece tümörlü kısım alınır. Bu işleme de parsiyel nefrektomi adı verilir.
Eğer böbrek tümörü tanısı konulduğunda, hastalık metastaz yapmış ise yani kemik, akciğer gibi organlara sıçramış ise bu durumda nefrektomi yapılmayabilir. Eğer sıçrama çok yaygın değilse yine nefrektomi uygulanabilir.
Böbrek Kanseri En Çok Nereye Sıçrar?
Böbrek kanserinin klasik belirtileri olan karında ele gelen kitle, kanlı idrar, karın ağrısı ve zayıflama, ne yazık ki hastalığın ancak ileri evrelerinde görülür. Günümüzde böbrek kanserlerinin yarısından fazlası, başka şikayetler nedeniyle doktora başvuran kişilerde yapılan tetkikler sonucu tesadüfen saptanır. Eğer böbrek kanseri erken evrede tespit edilemez veya tedavi edilmezse, hastalık böbrek dışına çıkarak komşuluk yoluyla etrafta bulunan karaciğer, dalak, kalın bağırsak gibi organlara yayılır. Ayrıca kan ve lenf sıvısına karışarak akciğer ve kemik gibi uzak organlara da sıçrama gösterebilir. Bu duruma metastatik böbrek kanseri adı verilir. Böbrek kanseri vücutta en sık olarak akciğere yayılım gösterir. Kanserin daha az sıklıkla yayıldığı yerler ise karaciğer, kemik, böbrek üstü bezi, beyin ve lenf bezleridir.