Mesane Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Mesane Kanseri Tedavisi
Mesane Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Mesane kanseri tedavisi, hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir.  Mesane kanserinin tedavisinde uygulanan bazı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bazı tedavi yöntemleri standart hale gelmiş iken, bazı tedavi yöntemleri ise halen değerlendirme ve araştırma aşamasındadır.

Mesane Kanseri Tedavisi İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Günümüzde mesane kanseri tedavisinde uygulanmakta olan tedavi seçenekleri şunlardır;

TUR (Kapalı) Mesane Ameliyatı

TUR Mesane
TUR (Kapalı) Mesane Ameliyatı

Mesane kanseri tedavisi, kanserin bulunduğu evreye göre değişir. Hastalığın erken evresinde yapılacak ilk iş, kapalı bir ameliyat yöntemi olan TUR mesane ameliyatı ile kanserin mesaneden kazınmasıdır. Bu ameliyatta idrar kanalından özel bir alet ile girilir, kanser dokusu kazınır ve parçalar vücut dışına alınarak inceleme için patoloji laboratuvarına gönderilir.  Daha sonra bir idrar sondası takılır ve işleme son verilir. Kanama ve pıhtı oluşmaması için bir gün süreyle mesaneyi yıkamak gerekebilir. Genellikle ertesi gün sonda çekilir ve hasta taburcu edilir.

Yapılan patolojik incelemede, kanser idrar kesesinin kas tabakasına ulaşmamışsa buna yüzeysel mesane kanseri denir. Bu durumda yapılan TUR mesane ameliyatı yeterli olur. Ancak bazı durumlarda, bu kapalı ameliyata ek olarak, hastalığın tekrar oluşmaması ya da ilerlememesi için mesane içine kanser hücrelerini öldüren kemoterapi ilaçları ya da vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren tüberküloz aşısı mikrobu (BCG) verilmesi gerekebilir.  Bazen kanser tekrarlayabilir, bu durumda bu süreç  tekrarlanır, yeniden TUR mesane ameliyatı uygulanır, Kazınan kanser hücreleri tekrar  patolojik incelemeye gönderilir ve bu sonuca göre tekrar bir tedavi şekli belirlenir.

Radikal Sistektomi Ameliyatı

radikal sistektomi
mesane kanseri tedavisi için sistektomi

Yüzeysel mesane tümörlerinin ilerlemesi durumunda, yapılan kapalı ameliyatta kanserin kas tabakasına ilerlemiş olduğu tespit edilirse ya da yüzeysel olmasına rağmen hastalık mesanenin birçok yerine yayılmış durumdaysa idrar torbası ameliyat ile tamamen alınır. Bu işleme radikal sistektomi adı verilir. Bu işlem açık ya da kapalı yani laparoskopik ya da robotik olarak yapılabilir.
Mesanenin alınması ameliyatı büyük bir ameliyattır. Bu ameliyatta mesane, mesane çevresindeki yağ dokuları, prostat, meni kesesi ile meni kanallarının uç kısımları alınır. Daha sonra etraftaki lenf bezleri çıkartılır. İdrar kanallarının uçları bağırsaklardan alınan bir parçaya bağlanır ve daha sonra bu bağırsak parça da karın duvarına ağızlaştırılır. Hastanın idrarı ürostomi torbası adı verilen bir torbada toplanır.

Bir diğer yöntem ise bağırsaktan yapay mesane yapılmasıdır. Bu yöntemde 30-45 cm uzunluğunda bir bağırsak kullanılarak yeni bir mesane yapılır. İdrar kanalları bu yeni mesaneye bağlanır. Bu mesane normal idrar yoluna bağlanır.

Radyoterapi (Işın Tedavisi) İle Mesane Kanseri Tedavisi

Mesane kanseri olup da ameliyat olmak istemeyen ya da  diğer sağlık sorunları nedeniyle ameliyat uygulanamayacak olan hastalarda kemoterapi (ilaç tedavisi) ya da radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanır. Bazı hastalarda ise TUR mesane ameliyatı ile tümör dokuları alınabildiği kadar alınır ve ardından kemoterapi ve radyoterapi verilir.

Radyasyon tedavisi, ışın tedavisi ya da radyoterapi tedavisinde, yüksek enerjili X-ışınları ile kanser hücrelerinin öldürülmesi amaçlanır. Radyasyon tedavisinde ışın vücut içinden ya da dışından verilebilir. Dışarıdan uygulanan radyasyon tedavisinde, vücudun dışında bulunan bir cihazdan mesane bölgesine radyasyon ışınları gönderilir. İçeriden olan ışın tedavisinde ise radyasyon, iğnelere ya da özel çekirdeklere yüklenmiş olan radyoaktif maddeler doğrudan kanserli doku içine veya yakınına yerleştirilmesiyle uygulanır.

Kemoterapi İle Mesane Kanseri Tedavisi

Kemoterapi tedavisinde verilen ilaçlar, kanser hücrelerinin gelişimini engelleyerek onların çoğalmasını durdurur ya da öldürür. İlaç ağız yoluyla ya da damar yoluyla verilebilir. Verilen ilaç kanserli dokuya ulaşarak etkisini gösterir. Buna sistemik kemoterapi denir. Doğrudan kanserli hücrelerin bulunduğu organa verilerek uygulanan kemoterapi tedavisine ise bölgesel kemoterapi denir.

Biyolojik Tedavi (BCG Tedavisi)

Bu tedavide mesane kanserine karşı bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirmek amaçlanır. Vücudun kanser hücrelerine karşı daha aktif bir şekilde savaşabilmesi için bağışıklık sistemi uyarılarak kanserli hücreleri daha kolay yenmesi hedeflenir. TUR mesane ameliyatı sonrası mesane içine verilen BCG (verem aşısı) tedavisinde amaç budur.

 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Mastürbasyon Prostat Kanserine Neden Olur Mu?
Devamını Oku

Mastürbasyon Prostat Kanserine Neden Olur Mu?

Mastürbasyon prostat kanserine neden olur mu? Mastürbasyon, kişinin kendi kendini cinsel yönden tatmin etmesi, kendi kendine boşalmasıdır.  Prostat kanseri erkeklerde…
Işın Tedavisi (Radyoterapi) Nedir?
Devamını Oku

Işın Tedavisi (Radyoterapi) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Işın Tedavisi Kanser Hücrelerine Nasıl Etki Eder?2 Işın Tedavisi Nasıl Uygulanır?3 Radyoterapi Kaç Çeşittir?3.1…
Tiroid Kanseri Nedir?
Devamını Oku

Tiroid Kanseri

Bu Yazıda Neler Var?1 Tiroid Kanseri Nedir?2 Tiroid Kanseri Çeşitleri Nelerdir?2.1 Anaplastik Tiroid Kanseri2.2 Papiller Tiroid Kanseri2.3 Folliküler…
Mesane Tümörü
Devamını Oku

Mesane Kanseri Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Mesane Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?2 Mesane Kanseri Çeşitleri Nelerdir?2.1 Köken Aldıkları Hücreye Göre Mesane…