Mesane Kanseri Nedir?

Mesane Tümörü
Mesane Kanseri Nedir?

Mesane kanseri, mesanenin iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasındaki ürotelyal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın görülen bir kanser türüdür. Mesane kanseri erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür, her yaşta görülebilir ancak genellikle yaşlı kişilerde daha yaygındır.

Mesane Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Mesane kanserinin tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte olası risk faktörleri şunlardır;

  • Sigara içme
  • Mesane enfeksiyonları
  • Kimyasal maddelere maruz kalma
  • Alt karın bölgesine radyoterapi yani ışın tedavisi uygulanmış olması

Mesane Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Köken Aldıkları Hücreye Göre Mesane Kanseri

  • Değişici hücreli kanser, ürotelyal kanser ya da transizyonel hücreli karsinom olarak da bilinir. Mesane kanserinin en sık görülen tipidir. Kanser, mesanenin içini kaplayan ürotelyal hücrelerden köken alır.
  • Yassı hücreli kanser, skuamöz hücreli karsinom, uzun süreli mesane enfeksiyonları, idrar sondasına bağlı mesanenin uzun süreli tahrişi sonucu oluşur.
  • Adenokarsinom ise mesane kanserlerinin yaklaşık %1’ini oluşturur. Mesane tabakasında  mukus üreten bezlerden kaynaklanır. Adenokanser de mesanenin uzun süren tahrişi ya da  enfeksiyonlar sonucu oluşur.
  • Küçük hücreli karsinom mesane kanserlerinin az bir kısmını oluşturur. Mesane örtücü tabakasında bulunan sinire benzer hücreler olan  nöroendokrin hücrelerden köken alır.
  • Sarkom ise mesanenin kas hücrelerinden köken alan çok daha nadir görülen kanserlerdir.

Hücrelerin Derecesine Göre Mesane Kanserleri

  • Düşük dereceli mesane tümörü: İyi farklılaşmış mesane tümörü olarak da isimlendirilir. Kanserli hücrelerin görüntüsü ve organizasyonu normal sağlıklı hücrelere yakındır. Düşük derecesi mesane tümörü daha yavaş büyür.
  • Yüksek dereceli mesane tümörü: Kötü farklılaşmış mesane tümörü olarak da isimlendirilir. Kanserli hücrelerin ve tümörün görünümü normal sağlıklı hücrelere benzerlik göstermemektedir. Yüksek dereceli mesane tümörleri daha saldırgan(agresif) bir davranış gösterir.

Derinliklerine Göre Mesane Kanserleri

Mesanenin duvarında farklı hücrelerden oluşan birçok katman bulunmaktadır. Mesane kanserlerinin çoğu, mesanenin idrarla temas eden en iç tabakasından başlayarak zamanla mesanenin kaslarına yayılır. Mesane kas tabakasına ulaşanların takiben mesane dışına ve yakındaki komşu yapılara sıçraması görülür. Mesanenin kanseri yakınındaki lenflere veya vücudun diğer bölgelerine metastaz yapabilir. Mesane kanseri genellikle uzak lenf bezlerine, kemiklere, akciğer veya karaciğere yayılım göstermektedir.

  • İnvaziv olmayan mesane kanseri: Mesanenin kasına yayılmayan ve iç tabakasında kalan bir kanseridir. Yüzeysel mesane kanseri veya erken evre mesane kanseri olarak ta tanımlanır.
  • İnvaziv mesane kanseri: Kanser hücrelerinin mesanenin iç tabakasından daha derine, kas tabakasına yayıldığı anlamına gelir. Tedavi edilmezse kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılma riski vardır. Bu kanserlerin yayılma olasılığı daha yüksektir ve tedavi edilmesi zorunludur.

Büyüme Şekillerine Göre Mesane Kanseri

  • Papiller Ürotelyal Karsinom: Papiller tümörler, mesane mukozasındaki ürotelyal hücrelerde başlar ve mesanenin iç boşluğuna uzanan büyümelerdir. Bazen, bu kanserler büyüse de yayılmadan mesanede kalır. Fakat bu kanserin daha agresif tipleri mesanenin derin tabakalarına sonra da diğer organlara yayılabilir.
  • Düz karsinom(Karsinoma insitu): Mesanenin derin kısmına veya iç boşluğuna doğru büyümez. Düz bir tümör tabakası yapısında mesane duvarında yayılan, invaziv bir tümör şeklidir.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen  belirti idrarda kan görülmesidir. İdrardaki kan genellikle gözle görülür şekildedir. Ağrısız ve pıhtılıdır.

Diğer belirtiler şunlardır;

Sık idrara çıkma ihtiyacı

Acil idrara çıkma ihtiyacı

İdrar yaparken sırtta veya alt karın bölgesinde ağrı

Mesane Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

Mesane  kanserinde en önemli tanı aracı sistoskopidir. Sistoskopi kamera ve video sistemi ile mesane içinin muayene edilmesi işlemidir.  Sistoskopi sırasında,  sistoskop adı verilen ince ve tüp şeklindeki bir alet ile idrar yollarından girilerek mesane incelenmekte ve gerekli görüldüğü takdirde muayene amacıyla biyopsi yanişüpheli alandan inceleme için doku parçası alınmaktadır.

Hastalığın evrelemesinde ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi bazı görüntülenme yöntemlerine başvurulabilir.

Mesane Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Mesane kanserinin tedavisi, hastalığın evresine göre değişmektedir. Tedavi seçeneğine karar vermede hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktörler etkilidir. TUR-Mesane, mesanenin tamamen çıkarılması (radikal sistektomi) ve bağırsaklardan mesane yapılması (yeni mesane, yapay mesane), kemoterapi ve radyoterapi tedavi seçenekleri arasındadır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Mastürbasyon Prostat Kanserine Neden Olur Mu?
Devamını Oku

Mastürbasyon Prostat Kanserine Neden Olur Mu?

Mastürbasyon prostat kanserine neden olur mu? Mastürbasyon, kişinin kendi kendini cinsel yönden tatmin etmesi, kendi kendine boşalmasıdır.  Prostat kanseri erkeklerde…
Işın Tedavisi (Radyoterapi) Nedir?
Devamını Oku

Işın Tedavisi (Radyoterapi) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Işın Tedavisi Kanser Hücrelerine Nasıl Etki Eder?2 Işın Tedavisi Nasıl Uygulanır?3 Radyoterapi Kaç Çeşittir?3.1…
Tiroid Kanseri Nedir?
Devamını Oku

Tiroid Kanseri

Bu Yazıda Neler Var?1 Tiroid Kanseri Nedir?2 Tiroid Kanseri Çeşitleri Nelerdir?2.1 Anaplastik Tiroid Kanseri2.2 Papiller Tiroid Kanseri2.3 Folliküler…