Bel Ağrısı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısı ve nedenleri
Bel Ağrısı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısı bir çok nedenden kaynaklanabilir. Bel ağrısı nedenleri arasında tüberküloz, brusella gibi enfeksiyon hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz ), kireçlenme, başka bir yerden omurgaya sıçramış ya da omurga kemiklerinden köken almış kanserler, bel fıtığı bulunmaktadır. Bel ağrısının nedenlerinden biri de mide, karaciğer ve böbrek gibi organların ağrılarının bel bölgesine yayılmasıdır. Bazı bel ağrıları da psikolojik kaynaklıdır.

Bel Ağrısı Nedir?

Bel ağrısı ya da tıp dilindeki adıyla lumbago, bel bölgesinde hissedilen ağrıdır. Bel ağrısı erişkin yaş grubundaki kişilerin çoğunda görülen ve önemli oranda iş gücü kaybına neden olan yaygın bir sağlık sorunudur. Kişinin hareketleri kısıtlayan, yürümesini, ayakta durmayı ya da oturup kalkmayı engelleyen can sıkıcı bir şikayettir.

Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısının çoğu mekanik nedenlerden yani omurgayı oluşturan yapıların aşırı kullanımı ya da zorlanmasından kaynaklanmaktadır. Bel ağrısının en sık görülen nedenleri şunlardır;

Belin Zorlanması

Ağır yük kaldırma, kaza ya da spor sırasında oluşan zorlanmalar omurların yapısını bozabilir.  Omurların yapısının bozulmasıyla omurlarda kayma olur ya da omurlar arasındaki disk dışarı çıkar. Kayma ya da fıtıklaşma bel ağrısına yol açar.

Aşırı Kilo

Aşırı Kiloya Bağlı Bel Ağrısı
Aşırı Kiloya Bağlı Bel Ağrısı

Hareketsiz bir yaşam sonucu alınan aşırı kilolar, bel ağrılarının nedenleri arasındadır. hareket azlığı nedeniyle güçsüzleşen bel kasları ve aşırı kilonun verdiği ağır yük, bel ağrılarına neden olur.

Aşırı Stres

Stre ve Bel ağrısı
Strese bağlı bel ağrısı

Aşırı stres, insan vücudunu olumsuz yönde etkileyen önemli bir nedendir. Özellikle stres oranı yüksek mesleklerde çalışan kişilerde bel ağrısı daha sık görülmektedir.

Uygunsuz Yatak

Uygunsuz Yatak
Uygunsuz Yatak

Yanlış yatak ve sandalye seçimi de bel ağrısının bir başka nedeni olabilir. Ergonomik açıdan uygun olmayan yatak ya da koltuk bel ağrıları kronik hale gelebilir.

Omurga Kireçlenmesi

Omurgada kemikler arasındaki eklemlerde uzun dönemde meydana gelen yıpranmalar zaman içinde kireçlenmeye dönüşür. Daha çok yaşlanmaya bağlı olarak gelişen omurga kireçlenmesi de bel ağrısının nedenlerinden biridir.

Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar ve Bel Ağrısı
Romatizmal Hastalıklar ve Bel Ağrısı

Ankilozan spondilit adı verilen ve beli tutan romatizmal hastalık, genç erkeklerde görülebilen ve bel ağrısına neden olan bir sağlık sorunudur. Bu hastalıkta, bel ağrısı istirahatle geçmez, aksine daha da artar. Ankilozan spondilitte, gezici kalça ağrısı, topuklarda ağrı, diz ve ayak bileklerinde şişme de olabilir. Özellikle sabahları, bel bölgesinde bir saatten uzun süren tutulma söz konusudur.

Bel Fıtığı

Bel ağrısının sık görülen bir nedenidir. Omurganın içinde bulunan omurilikten çıkan ve vücudun çeşitli yerlerine dağılan sinirlerin, bel fıtığı sonucu omurga kemikleri arasında sıkışır. Bu durum bel ağrısına neden olur.

Kanser

Başka bir yerden omurgaya sıçramış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan kanserler bel ağrısına neden olabilir. Özellikle erkeklerde sık görülen prostat kanseri, bel kemiklerini tutabilir. Bu durumda hastada bel ağrıları görülür.

Bazı Meslek Grupları

Uzun yol şoförleri, asfalt ya da beton kırıcı gibi vibrasyonlu aletler kullananlar, ağır yük kaldıranlar ve uzun süre ayakta çalışanlarda bel ağrısı daha sık görülür.

Bel Ağrısının Tedavisi Nasıldır?

Bel ağrısının tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Tedaviden önce ağrının nedenine yönelik gerekli tetkikler yapılır. Mekanik nedenlerden kaynaklanan bel ağrılarında; kas gevşetici ilaçlar, istirahat ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Bunun yanında bel kaslarını güçlendirici egzersizler de yapılmalıdır.

Bazen mekanik nedenlere bağlı olarak sinir sıkışması sonucu bacaklarda his kaybı gelişebilir. Böyle durumlarda acil cerrahi müdahale gerekebilir.

Romatizmal hastalıklara bağlı gelişen bel ağrılarında hastaya romatizma ilaçları başlanır ve düzenli kontrole çağrılarak takip altında tutulur.

Bel Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ağrısı olan bir kişi öncelikle fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoruna gitmeli. Fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru, eğer ameliyat olmayı gerektirecek bir neden yoksa fizik tedavi yöntemleri uygulayarak hastayı tedavi eder. Ancak ameliyat olmayı gerektirecek bel fıtığı ya da tümör gibi nedenlere bağlı olan bel ağrıları ile beyin ve sinir cerrahisi ya da ortopedi ve travmatoloji bölümü ilgilenir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Mastürbasyon Prostat Kanserine Neden Olur Mu?
Devamını Oku

Mastürbasyon Prostat Kanserine Neden Olur Mu?

Mastürbasyon prostat kanserine neden olur mu? Mastürbasyon, kişinin kendi kendini cinsel yönden tatmin etmesi, kendi kendine boşalmasıdır.  Prostat kanseri erkeklerde…
Işın Tedavisi (Radyoterapi) Nedir?
Devamını Oku

Işın Tedavisi (Radyoterapi) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Işın Tedavisi Kanser Hücrelerine Nasıl Etki Eder?2 Işın Tedavisi Nasıl Uygulanır?3 Radyoterapi Kaç Çeşittir?3.1…
Tiroid Kanseri Nedir?
Devamını Oku

Tiroid Kanseri

Bu Yazıda Neler Var?1 Tiroid Kanseri Nedir?2 Tiroid Kanseri Çeşitleri Nelerdir?2.1 Anaplastik Tiroid Kanseri2.2 Papiller Tiroid Kanseri2.3 Folliküler…