Bu Yazıda Neler Var?
- 1 Tansiyon Aleti Nedir?
- 2 Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?
- 3 Tansiyon Aleti Markaları Nelerdir?
- 4 Tansiyon Aleti Tavsiyesi
- 5 Tansiyon Aleti İle En Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır?
- 6 Büyük ve Küçük Tansiyon Nedir?
- 7 Bilekten Tansiyon Ölçme Doğru mu?
- 8 Tansiyon Aletinde Manşet Ne Demek?
- 9 Hangi Tansiyon Aleti? Bilekten Mi Koldan Mı?
- 10 Nabız Tansiyonu Kaç Olmalı?
- 11 Korotkoff Sesleri Nedir?
- 12 Tansiyonun Normal Olması İçin Kaç Olması Lazım?
- 13 Nabız Tansiyonu (PP) Ne Demek?
- 14 Sağ ve Sol Kol Tansiyon Farkı Neden Olur?
- 15 Tansiyon Hangi Kolda Daha Yüksek Çıkar?
- 16 Omron Marka Tansiyon Aleti Hangi Ülkenin?
- 17 Tansiyon Ölçerken Manşonu Kaça Kadar Şişirilir?
- 18 Tansiyon Takibi İçin Hangi Saatlerde Ölçmek Gerek?
- 19 Tansiyon Ne Kadar Yükselirse Tehlikeli Olur?
- 20 Ayakta Tansiyon Ölçülür Mü?
Tansiyon aleti, kan basıncını ölçen ve çok sık kullanılan bir cihazdır. Damarlarda dolaşan kanın damar duvarına yapmış olduğu basınca tansiyon (kan basıncı) adı verilir. kan basıncının normalin üzerinde olmasına ise hipertansiyon denir. Daha çok yaşlı kişilerde görülür. Hipertansiyon beyin kanaması, ereksiyon bozukluğu, kalp krizi gibi bir çok hastalıklara neden olabilir. Bu yazıda tansiyon aletiyle ilgili en sık sorulan soruları ve cevaplarını bulabilirsiniz.
Tansiyon Aleti Nedir?
Hastanın kan basıncını ölçmede kullanılan bir alettir. Cıvalı, havalı ve elektronik olmak üzere farklı türleri bulunur. Halk arasında tansiyon aleti olarak bilinse de kan basıncı ölçer ve sfingmomanometre olarak da bilinir. Havalı modeller stetoskopla birlikte kullanılmaktadır. Damarlarda dolaşan kanın, damar duvarına yaptığı basıncı, yani kan basıncını ölçer.
Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?
Tansiyon aletiyle tansiyon nasıl ölçülür? Tansiyon ölçerken nelere dikkat edilmeli? Tansiyon aletinin kullanımı sırasında şunlara dikkat etmelidir;
- Öncelikle kişinin 5-10 dakika kadar dinlenmiş olması gerekir.
- Kişi rahat bir şekilde oturmalı ve ölçme işlemi için sabit bir şekilde durmalıdır.
- Saat ve diğer takılar varsa, sonuçları etkilememesi için çıkarılmalıdır.
- Tansiyon ölçümü sırasında bacak bacak üstüne atılmamalı ve ayaklar düz bir zeminde olmalıdır.
- Manşon, sol kol dirseğinin 2-3 cm yukarısında olacak ve cilde direkt temas edecek şekilde yerleştirilmelidir.
- Çıkış borusunun yönü ile kol ve elin yönü aynı doğrultuda olmalıdır.
- Çıkış borusunun sıkışmadığına dikkat edilmelidir.
- Manşon sıkı ancak rahat bir konumda olmalıdır.
- Cihaz elektronikse açılmalıdır. Havalı ise hava verilmelidir.
- Ölçüm sırasında manşonlar yavaşça şişer. Belirli bir yüksekliğe geldiğinde bırakılmalıdır.
- Ölçüm sırasında sabit durulmalı ve mümkünse konuşulmamalıdır.
Tansiyon Aleti Markaları Nelerdir?
En çok tercih edilen ve en bilinen tansiyon ölçüm cihazı markaları şöyledir;
- Omron Rs1 Hem-6120-e Bilekten Ölçer Tansiyon Aleti RS1
- Beurer Bm 26 Tam Otomatik Koldan Ölçer Tansiyon Alet
- Omron M2 HEM-7120-E Basic Dijital Koldan Tansiyon Alet
- Omron M2 Hem 7121-E Koldan Ölçer Tansiyon Aleti
- Braun Exactfit 3 Bua6150 Tansiyon Aleti
- Medisana MTM 48670 Tansiyon Aleti
- Braun Life Net Tansiyon Aleti
- Life Net Beurer Tansiyon Aleti
- Beurer Microlife Tansiyon Aleti
- Bosch Tansiyon Aleti
- Bosch Freely Tansiyon Aleti
- Freely Vivocare Tansiyon Aleti
- Vivocare Mesilife Tansiyon Aleti
Tansiyon Aleti Tavsiyesi
Tansiyon ölçüm cihazı tavsiyesi olarak yukarıda verilen markaları inceleyebilirsiniz. Öncelikle bütçeniz, tansiyon ölçme sıklığınız, kullanabileceğiniz tansiyon aleti türüne göre size en uygun türü belirledikten sonra marka ve model seçimi yapmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca satın alacağınız aletin güvenlik testlerinden de başarıyla geçmiş olduğundan emin olun.
Tansiyon Aleti İle En Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır?
En doğru tansiyon ölçümü için hasta konuşmamalı, sırtını arkaya dayamalı, manşon kalp seviyesinde iken ölçüm yapmalı, ayaklarını düz bir zeminde tutmalı ve kolunu destekleyerek ölçüm yapılmalıdır. Küçük bir hata sonuçların hatalı olmasına yol açabilir.
Büyük ve Küçük Tansiyon Nedir?
İki farklı tansiyon değeri bulunmaktadır. Bunlar büyük tansiyon (sistolik) ve küçük tansiyon (diyastolik) değerleridir. Büyük tansiyon, kalbin kasıldığı ve kanın damarlara pompalandığı andaki basıncı ifade eder. Küçük tansiyon ise kalp kası gevşediği andaki kan basıncını ifade eder.
Bilekten Tansiyon Ölçme Doğru mu?
En doğru ölçüm, üst koldan, omuz ile dirsek arasından yapılan ölçümdür. El bileğinden otomatik olarak tansiyon ölçümü yapan aletlerde daha sık yanlış değerlendirmelerin olduğu biliniyor. Doğru sonuçlar için tansiyonun her iki koldan da ölçülmesi gerekiyor.
Tansiyon Aletinde Manşet Ne Demek?
Manşet, tansiyon aletlerinde kolun çevresine sarılan ve şişirilen lastiktir. Ölçüm cihazı manşon üzerindeki basıncı göstermektedir. Tansiyon ölçerken bir pompa yardımıyla manşet şişirilir ve bir süre sonra valf basıncı serbest bırakılır.
Hangi Tansiyon Aleti? Bilekten Mi Koldan Mı?
Tansiyon ölçümü sırasında kişinin el sıkma hareketi yapmaması gerekir. Ayrıca direkt olarak koldan ölçüm yapan cihazlarda doğruluk oranı daha yüksektir. Bilekten yapılan ölçümlerde hastanın yaşı, hava koşulları, kişinin pozisyonu sonuçların yanlış olmasına yol açabilir.
Nabız Tansiyonu Kaç Olmalı?
Tansiyon yetişkin bireylerde 120/80 normal olarak kabul edilir. Bu durumda kişinin nabız ölçümü 120-80 olacak şekilde 49 Mm Hg olmalıdır. Yetişkinlerde nabız tansiyonunun 40-60 arasında olması normal kabul edilir.
Korotkoff Sesleri Nedir?
Tansiyon ölçerken, manşet gevşetilmeye başlandığında stetoskoptan duyulan seslere denir. Bunlar iki tanededir. Normalde her ikisi de duyulmalıdır. Tansiyon ölçümü sırasında kişide sistolik kan basıncının basınçla eşit bir seviyede düşmesi durumunda ilk Korokoff sesi duyulacaktır.
Tansiyonun Normal Olması İçin Kaç Olması Lazım?
Tansiyon ölçümü sırasında hastanın büyük yani sistolik ve küçük yani diyastolik kan basınçları incelenir. Tansiyonun yüksek olması hipertansiyon olarak adlandırılır. Hastada ideal tansiyonun kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyon 120-140 mmHg arasında, küçük tansiyon 70-90 mmHg arasında normal değer olarak kabul edilir.
Nabız Tansiyonu (PP) Ne Demek?
Sistolik ve diyastolik basınç ya da bir diğer deyişle, büyük tansiyon ve küçük tansiyon arasındaki farka nabız tansiyonu (PP) adı verilir. Bu nabız atışı ile karıştırılmamalıdır. Nabız tansiyonu, damarlarının genişleyebilme özelliği hakkında bilgi edinmemizi sağlar.
Sağ ve Sol Kol Tansiyon Farkı Neden Olur?
İki koldan ölçülen tansiyon değerleri arasındaki fark 10 mm Hg’ya kadar normal kabul edilir. her iki kol arasında böyle bir farklılık varsa, tansiyon ölçümlerinin yüksek çıkan koldan yapılması daha iyi olur. Ancak bu fark sürekli olarak 10 mm Hg ya da üzerinde ise bir doktora başvurmalıdır.
Tansiyon Hangi Kolda Daha Yüksek Çıkar?
Kişide iki kol arasında 10 mm Hg seviyesine kadar fark normal kabul edilir. İki kolda farklılık olması durumunda ilerleyen ölçümlerin, yüksek çıkan koldan yapılması önerilir. Bir koldan ölçülen kan basıncı, diğer koldakine göre sürekli olarak 10 mm Hg ve üzerinde olursa bir uzmana görünmek gerekir.
Omron Marka Tansiyon Aleti Hangi Ülkenin?
Omron marka tansiyon ölçüm cihazı markası, otomasyon ve tıbbi cihazlar üreten Japonya merkezli bir firmadır. 1933 yılında kurulan şirket 120’yı aşkın ülkede hizmet vermektedir. Özellikle endüstriyel otomasyon, elektronik cihazlar ve sağlık bakım ürünleri konusunda hizmetler sunmaktadır. 30.000’den fazla çalışanı bulunan şirketin Japonya (Kyoto), Asya Pasifik (Singapur), Çin (Hong Kong), Avrupa (Amsterdam) ve ABD’de (Şikago) merkezleri bulunmaktadır.
Tansiyon Ölçerken Manşonu Kaça Kadar Şişirilir?
Tansiyon ölçümü sırasında manşonun 180 mm Hg kadar şişirilmesi gerekir. Bu değer kişinin damarlarında yer alan basıncın yenilmesi için yeterli olur. Bu seviyede nabız atışına benzeyen ses duyulmuyorsa 30 mm Hg kadar daha manşon şişirilebilir. Önemli olan, ölçüm yapan kişinin hiçbir ses duymaması gerektiğidir.
Tansiyon Takibi İçin Hangi Saatlerde Ölçmek Gerek?
Bilekten ölçüm yapan tansiyon aletiyle ölçüm yapılırken, cihazın kalp hizasında olması gerekir. Cihazın kalpten aşağı ya da yukarıda olması tansiyon ölçümlerinde yanlış sonuçlar verebilir. Ayrıca ölçüm öncesinde hastanın en az 10 dakika kadar oturması gerekir. Sabah yataktan kalkıldığı zaman hemen yapılan ölçümlerde tansiyon yüksek çıkabilir. Bu yüzden ilk ölçüm kahvaltıdan 1-2 saat sonra yapılmalıdır.
Tansiyon Ne Kadar Yükselirse Tehlikeli Olur?
Kişide normal tansiyon değerleri 120/80 ile 90/60 mm Hg olarak kabul edilir. 140-160 arasındaki değerler çok yüksek tansiyon olarak kabul edilir.
Ayakta Tansiyon Ölçülür Mü?
Tansiyon, ister sağ ister sol koldan ölçülebilir. En doğru ölçüm ise her iki kol ve bacaktan ölçüm yapılmasıdır. Ayakta ölçüm yapılsa da, bu durum sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Bu yüzden mümkün olduğunca oturur pozisyonda tansiyon ölçümü yapılmalıdır.