Bu Yazıda Neler Var?
Hasta bezi raporu, idrarını ya da dışkısını tutamayan hastalar için düzenlenen bir rapordur. Hasta bezi, idrar ya da dışkısını kaçıran, yatarak ya da ayakta tedavi gören kişiler için kullanılan bir sağlık ürünüdür. Hasta bezlerinin bağlamalı, külotlu, serme ve mesane pedi gibi çeşitli modelleri bulunmaktadır. Yetişkinler ve çocuklar için modelleri de mevcuttur. Hasta bezleri yıkanıp tekrar kullanılamaz, yani tek kullanımlıktır. Hastanın raporu ve reçetesi varsa SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), hasta bezinin bedelini karşılamaktadır.
Hasta Bezi Raporu Nasıl Alınır?
Bu bezin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz olarak karşılanabilmesi için; öncelikle bir hastaneden hastada idrar ve dışkı kontrolünün olmadığını belirten bir rapor alınması gerekmektedir. Hasta bezi raporu için bir üroloji ya da nöroloji doktoruna ya da bağlı bulunduğunuz aile hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Eğer hastanız yatalak ise ve doktora gidemeyecek durumda ise Türkiye’nin her yerinden alan kodu çevirmeden 444 38 33 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Hasta Bezi Raporu Hangi Doktor Tarafından Yazılır?
Hasta bezi raporunu alındıktan sonra, bağlı bulunduğunuz aile hekimine aynen ilaç yazdırır gibi hasta bezi reçetesinin yazdırılması gerekir. Reçetede mutlaka uzman doktorun imzası ve kaşesi olmalıdır. Ayrıca, hasta bezi ihtiyacı 1 aylık 120 adet ya da 2 aylık 240 adet olarak belirtilmelidir. Doktorunuza reçete yazdırdıktan sonra, hasta raporu belgesinden bir adet fotokopi çektirip, aslı gibidir yaptırınız.
Hasta Bezi Nereden Alınır?
Doktorunuza yazdırdığınız reçete ve hasta raporunun fotokopisi ile birlikte herhangi bir medikal firmasından hasta bezini alabilirsiniz. Bez alacağınız medikal firmasının Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı olmasına ve vergi levhası olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde hasta bezi SGK tarafından geri ödenmez. Almış olduğunuz bez faturasının Sağlık Bakanlığının istemiş olduğu şekilde kesilmesi gerekmektedir. Yine alacağınız bezin mutlaka ulusal bilgi bankasında kayıtlı olması gerekir.
Geri Ödeme İçin Evraklar Nereye Teslim Edilmeli?
Doktorun yazmış olduğu hasta bezi reçetesi, üzerinde doktorun imzası, kaşesi, o günün tarihi ve aslı gibidir yazısının olduğu hasta raporu fotokopisi, medikal firmanın kesmiş olduğu fatura ve 1 adet fotokopisi ile hastanın önlü ve arkalı kimlik fotokopisi, hastanın kendisi ya da bir yakını tarafından sağlık müdürlüğüne teslim edilmelidir.
Geri Ödeme Nereye ve Ne Zaman Yapılır?
Evraklar sağlık müdürlüğüne teslim edildikten 15 gün sonra, sağlık bakanlığı tarafından hastanın emekli maaş hesabından ya da TC kimlik numarası ile herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden ödenen ücret alınabilir. Hasta bezi geri ödemesi, her ayın 8 ile 14 arasında yapılmaktadır.