Menopoz Döneminde Hamile Kalmak Mümkün Mü?

Menopoz Döneminde Hamilelik
Menopoz Dönemindeki Kadın Hamile Kalır Mı?

Menopozda Hamile Kalınır Mı?

Menopoz döneminde hamile kalmak mümkün müdür? sorusu çoğu kez sorulmaktadır. Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurtalıklarında yumurta üretiminin başlaması gerekir. Kızlarda adet kanamasının başlamasıyla birlikte genellikle yumurtalıklarda yumurtlama işlemi de başlar ve böylece doğurganlık dönemine girilmiş olur. Yaş ilerledikçe ve menopoz dönemi yaklaştıkça  yumurtalıklarda hem yumurta üretim kapasitesi hem de yumurta kalitesi azalır.

Menopoz Nedir?

Menopoz, yumurtalıkların artık iş görmez hale gelmesi sonucu kadının adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesi durumudur. Adet kanamasının 35 yaşından önce kalıcı olarak kesilmesine erken menopoz adı verilmektedir. Erken menopoz görülme sıklığı giderek artmaktadır. Erken menopozda görülen bu artışın nedenleri arasında sigara kullanımı, alkol kullanımı, yoğun stresli yaşam ve kötü beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır.

Kadın 12 ay aralıksız adet görememişse menopoza girmiş demektir.  Eğer kadının yumurtalık fonksiyonlarının çok azaldığı yapılan hormon testleri ile gösterilmişse ve 12 ay boyunca hiç adet görememişse, bundan sonra kadının hamile kalması imkansız denecek kadar zordur. Ancak uzun süreli adet görememe durumu yoksa ve hormon seviyeleri çok kötü değilse, kadının hamile kalma şansı çok aza da olsa vardır.

Ancak son yıllarda teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde, menopoza giren kadınlarda bir takım yöntemler ile hamile kalabilmekte ve çocuk sahibi olabilmektedir. Menopozda asıl sorun yumurtlama olayının durmuş olmasıdır. Menopozun kadınının rahmi üzerinde herhangi zararı görülmez. Alternatif yardımcı üreme yöntemi olan yumurta donasyonu bu dönemdeki kadınların çocuk sahibi olmasını sağlayabilir.

Menopozdaki Kadın Nasıl Hamile Kalır?

Menopoz döneminde hamile kalmak yumurta donasyonu ile mümkün olabilir. Yumurta donasyonu ya da yumurta nakli işlemi ile vericiden (donör) alınan yumurta hücresi ile menopoza girmiş bir kadın hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilir. Yumurta donasyonu işlemi aynen tüp bebek işlemi gibidir. Aradaki tek fark, kullanılan yumurta hücrelerinin bir vericiden alınarak transfer edilmesidir.

Yumurta donasyonunda, vericiden alınan yumurta hücreleri, anne adayının eşinden alınan sperm hücreleri ile bir araya getirilerek döllenme işlemi sağlanır. Daha sonra döllenmiş yumurta, alıcı kadının (anne adayının) rahmine transfer edilir.

Yumurta donasyonu, infertilite ve tüp bebek ile ilgilenen kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından uygulanmaktadır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Gilaburu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Devamını Oku

Gilaburu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Gilaburu Neye İyi Gelir?2 Gilaburu Nasıl Kullanılır?3 Gilaburunun Yan Etkileri Nelerdir?4 Gilaburuyu Kimler Kullanamaz?…
Greyfurt Nedir? Faydaları Nelerdir?
Devamını Oku

Greyfurt Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Greyfurt Nedir?2 Greyfurtun Faydaları  Nelerdir? Greyfurt bir narenciye çeşididir. İç kısmı portakala benzeyen greyfurtun…
Muzun Faydaları
Devamını Oku

Muzun Faydaları Nelerdir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Muzun Faydaları Nelerdir?2 Muzun İçinde Hangi Vitaminler Bulunur? Muzun faydaları nelerdir? Muz, en sık…
Menopozda Kilo Alımı
Devamını Oku

Menopozda Kilo Alımı Olur Mu?

Menopozda kilo alımı, bir çok kadında görülür. Ancak menopozda mutlaka kilo alınacak diye bir şart da yoktur. Sağlıklı…