Menopozda kilo alımı, bir çok kadında görülür. Ancak menopozda mutlaka kilo alınacak diye bir şart da yoktur. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek ve hareketli bir yaşam tarzı ile menopozda kilo alınmasının önüne geçilebilir.
Belli bir yaştan sonra vücutta metabolizma hızı eskisine göre yavaşlar. Bu yüzden kilo almak kolaylaşırken kilo vermek zorlaşır. Bu nedenlerden dolayı menopoz döneminde kilo kontrolü eskisine göre daha güç hale gelebilir.
Menopozda Kilo Alımı Neden Olur?
Menopozda vücutta bir takım hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu hormonal değişiklikler özellikle karın çevresinde yağ birikimine neden olabilir. Bu dönemde östrojen seviyesindeki düşme kilo alımında rol oynayabilir. Ancak, tek başına hormonal değişiklikler menopozda alınan kiloların tek nedeni değildir.
Vücuttaki kas kütlesi yaşla birlikte azalırken, yağ miktarı da artar. Kas kütlesindeki kayıp sonucu, vücut metabolizması yavaşlar ve vücudun eskisi gibi kalori ihtiyacı kalmaz. Dolayısıyla vücutta kalori fazlalığı oluşur. Bu da kilo almaya neden olur. Bu dönemde daha önce olduğu gibi yemeye devam edilir ve fiziksel aktivite artırılmaz ise kişinin kilo alması kaçınılmaz olur.
Bu dönemde görülebilen depresyon, yeme alışkanlıklarında değişikliklere ve fiziksel aktivitede azalmaya neden olur. Bu durumda kilo almaya yardımcı olur. Menopoz çağındaki kadınlar genellikle günlük rutin işlerini bir düzene sokmuş olduklarından, fiziksel aktivitelerinde bir azalma görülür.
Hipotiroidi yani tiroid bezinin yeterince çalışmaması sonucu tiroid hormonlarındaki azalma da yine menopoz yaşlarındaki kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Tiroid hormonu vücut metabolizmasını hızlandırdığında, eksikliğinde kilo alımı olur.
Menopoz döneminde aşırı stres vücutta kortizol hormonu salınmasına neden olur ki bu durumda kilo alımına yol açar.
Menopoz döneminde mevcut kiloyu korumak ve ekstradan kilo almamak için, daha çok hareket etmeli, spor yapmalı ve daha az kalori alınmalıdır.