Bu Yazıda Neler Var?
Hemoroid hastaları nasıl beslenmeli? Ne yemeli? Ne yememeli? Hemoroid hastalığı ya da basur, makat bölgesindeki damarların genişlemesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hemoroid hastalığının en önemli nedenlerinden biri kabızlıktır. Kabızlık ile beslenme alışkanlıkları arasında çok yakın bir ilişki olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Ayrıca acı ve baharatlı gıdaların tüketimi, makatta yanma ve ağrı hissine neden olur. Bu da dışkılama esnasında ıkınmaya neden olarak hemoroid riskini artırmaktadır.
Hemoroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Hemoroidi olan kişilerin, hemoroidin ileri boyutlara ulaşmaması için yediklerine içtiklerine bira daha dikkat etmeleri gerekir. Nasıl ki zayıflamak için bazı diyet programları varsa, hemoroidi önlemek için de hemoroid diyetinin uygulanması gerekir.
Hemoroid hastalığının önlenmesi, var olan hemoroidin ilerleyip daha da büyümemesi ya da hemoroide bağlı şikayetleri azaltmak için uyulması gereken beslenme şekline hemoroid diyeti denir. Hemoroid hastalarının tüketilmesi gereken ve hiç tüketmemesi gerekenler gıdalar bulunmaktadır.
Hemoroid Hastaları Nasıl Beslenmeli? Neler Yemeli?
Kepekli ve Tahılı Gıdalar
Kepekli ve tahıllı gıdalar tüketmek sindirime yardımcı olmaktadır. Bu yüzden kepekli un, tam buğdaydan yapılmış ekmek ya da yulaf, çavdar ekmeği ve keten tohumu tüketilmesi önerilir.
Sebzeler
Mümkünse her öğünde sebze içerikli gıdalar tüketilmelidir. Sebzeli gıdalar bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler. Bu yüzden brokoli, ıspanak, lahana, kereviz, karnı bahar, enginar, pırasa, bürüksel lahanası, bamya ve bezelye gibi sebzelerin tüketilmesi önerilir. Böylece hem kabızlığın oluşumu hem de tekrarlaması önlenir.
Meyveler
Meyvelerin her gün ve kabuğu soyulmadan tüketilmesi gerekir. Meyveler bağırsakta posa bıraktığından bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığı engeller. Elma, üzüm, armut, incir, kayısı gibi meyvelerin yaş, kurutulmuş ya da komposto şeklinde tüketilmesi önerilir. Ayrıca vücut direncinin artırılmasında meyvelerin önemi oldukça büyüktür. Kabızlık tedavisinde özellikle kayısı ayrı bir öneme sahiptir. Diğer meyvelerden farklı olarak kayısı, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önler ve giderir. Bu yüzden kayısının taze, kuru, komposto veya kayısı suyu şekilde tüketilmesi hepsi oldukça etkilidir.
Baklagiller
Baklagiller protein ve lif açısından oldukça zengin olan besinlerdir. Baklagiller hemoroid hastalığını önlemede faydalıdır. Bu yüzden düzenli olarak mercimek, bulgur, nohut, bakla, kuru fasulye gibi baklagillerin tüketilmesi önerilir.
Kuruyemişler
Ceviz, fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemişlerin düzenli olarak tüketilmesi, kabızlığın önlenmesi açısından önemlidir.
Su
Normal hayatımızda büyük bir önem taşıyan su, düzenli ve yeterli miktarda tüketilmelidir. Günde ortalama 2,5 litre su tüketilmelidir. Su hem bağırsakların sağlıklı çalışmasını hem de dışkının daha yumuşak olmasını sağlar.
Hemoroid Hastaları Nasıl Beslenmeli? Neler Yememeli?
Acı, ekşi ve baharatlı gıdalar yendiğinde dışkılama esnasında makatta yanma hissi olur. Bu durum kişinin tuvalette daha fazla kalmasına ve şiddetli ıkınmasına dolayısıyla hemoroide neden olabilir, hemoroid şikayetlerini artırabilir. Domates ve patlıcan da baharatlı gıdalar gibi makat bölgesinde tahriş oluşturulabilir.
Aşırı alkol kullanımı, fast-food gurubu gıdalar, fafine gıdalar (hazır gıdalar), aşırı tuz tüketimi, kahve, kola ve çay gibi içecekler, yoğurt ve süt ürünlerinin aşırı tüketilmesi makat bölgesinde kaşıntıya neden olabilmektedir.
Özetle, hemoroid ile beslenme arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu yüzden kabızlığa ve makat bölgesinde tahrişe neden olan gıdalardan uzak durmalı ve yeterince su içmeye dikkat etmelidir.