Hemoroid Tedavisi Nasıldır?

Hemoroid tedavisi
Hemoroid tedavisi

Hemoroid tedavisi nasıldır? Halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid, makat çevresinde bulunan toplardamarların çeşitli nedenlerden dolayı genişleyerek şişmesi, ele gelmesi, sarkması, ağrı ve acı vermesi durumudur.

Hemoroid iç ve dış hemoroid olamak üzere iki türlüdür. Anüsün hemen dış kısmında görülen ağrılı şişlikler dış hemoroid; rektum adı verilen kalın bağırsağın son kısmında bulunan şişlikler iç hemoroid olarak adlandırılır. Hemoroid bazen kalın bağırsak kanseri gibi önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu yüzden asla ihmal edilmemelidir. 

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid belirtileri, hemoroid iç ya da dış oluşuna göre değişkenlik gösterebilir. İç hemoroidin  belirtileri, genellikle kişi kabız olduğunda ve tuvalete gittiğinde görülür. Dış hemoroid ise gözle görülebilir, makat bölgesinde kaşıntıya ve kanamaya neden olur. Dış hemoroid muayenede kolaylıkla görülebilir. Ancak iç hemoroidin tespiti için bazen kolonoskopi yöntemi gerekebilir.

Hemoroidin en önemli belirtileri şunlardır;

Dışkılama sırasında makatta ağrı ya da yanma hissi olur.

Özellikle dışkılama sonrasında makattan parlak kırmızı renkte kanama olur. Hemoroide bağlı bu kanamalar, bazen kalın bağırsak kanserine bağlı olan kanamalar ile karışabilirler. 

Makat bölgesinde ele gelen şişlik ya da kitle olması.

Hemoroid makatta ıslaklık hissine neden olabilir.

Makat bölgesinde kaşıntıya yol açar.

Hemoroide bağlı dışkılama düzensizlikleri görülebilir.

Hemoroid Tedavisi Nasıldır?

Hemoroid tedavisinde öncelikle altta yatan neden bulunup ortadan kaldırılmalıdır. Çok ilerlememiş hemoroidlerin tedavisinde genellikle bazı ilaçlar uygulanır. Ancak hemoroid ileri düzeyde ise ameliyat gerekir. Hemoroid tedavisi genel cerrahi ya da gasteroenteroloji doktorları tarafından yapılır.  

Oturma Banyosu

Oturma banyosu, tedavi etme özelliğinden ziyade, daha çok verdiği rahatlık hissi nedeniyle uygulanır. Ağrı durumuna göre günde 3 kez uygulanabilir.

İlaç Tedavisi

Çok ilerlememiş basurun tedavisinde kullanılan bazı ilaç ve kremler, kaşıntı, yanma ve ağrı gibi yakınmaları gidererek rahatlama sağlar ve uzun sürede şişen memelerin toparlanmasına yardımcı olur.

Ameliyat

Özellikle ilerlemiş hemoroidlerde ilaç ile tedavi işe yaramaz. Bu hastalarda ameliyat gerekir. Ameliyat ya hemoroid memelerinin yani yumaklaşan damarların kesilerek çıkarılması ya da kesme ya da çıkarma olmadan, memelerin olması gereken noktaya taşınması şeklinde (De Longo Yöntemi) gerçekleştirilir.

Lazer Tedavisi

Ameliyat olmak istemeyen hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Lazer tedavisinde, lazer ışını kullanılarak genişlemiş olan damarlar yakılarak dağlanır. Lazer tedavisi her hemoroid hastası için uygun olmayabilir. Özellikle erken evrede olan ve kanama şikayetinin ön planda olduğu hemoroid hastalarına tavsiye edilir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Basur Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Devamını Oku

Basur Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hemoroid Neden Oluşur?2 Basur Belirtileri Nelerdir?3 Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?  Basur, hemoroid ya da…