Tüylenme Nedir? Tüylenme Neden Olur?

Tüylenme
Tüylenme Nedir? Tüylenme Neden Olur?

Tüylenme Nedir?

Tüylenme ya da tıp dilindeki adıyla hirsutismus, yani vücutta normalden fazla miktarda tüy çıkması, kadınların en büyük sorunlarından birisidir. Nedeni androjen hormonunun kadın vücudunda baskın hale gelmesidir. Bu durumda tüyler daha sert ve sık çıkar.

Üreme döneminde olan kadınlarda görülen aşırı tüy artışı, daha çok yumurtalıklardan bazen de böbrek üstü bezinden kaynaklanmaktadır. Özellikle aşırı kıllanma ile birlikte ses kalınlaşması, erkek tipi saç dökülmesi, klitoriste büyüme de varsa yumurtalık tümörleri mutlaka araştırılmalıdır.

Kadınlarda tüylerdeki aşırı artış, adet düzensizlikleri, erkek tipi saç dökülmesi ve sivilce erkeklik hormonu artışının en önemli belirtileridir. Kadın vücudunda üst dudak, alt çene, göğüs, göbek, sırt, kuyruk sokumu, üst kol ve uylukta,  sert, renkli ve kalın kıllar bulunmaz. Eğer buralarda sert ve kalın kıllar bulunursa bu duruma hirsutismus denir.  Kadınlarda alın kısmında görülen saç dökülmesine erkek tipi saç dökülmesi adı verilir. 

Hirsutismusa Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Tüylenmedeki artış genellikle hormonal dengesizliklerden kaynaklanır. Ayrıca bazı hastalıklar da  aşırı tüylenmeye yol açarlar. Aşırı tüylenmeye neden olan başlıca durumlar şunlardır;

  • Böbreküstü bezinin aşırı çalışması sonucu aşırı androjen hormonu üretilir. Bu durum tüylenme artışına yol açar.
  • Yumurtalık kanseri
  • Tiroit hastalıkları sonucu östrojen hormonu dengesizlikleri
  • Hipofiz bezi hastalıkları
  • Polikistik over sendromu

Tüylenme şikayeti olan her kadın mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna gitmelidir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Ağız Kuruluğuna Hangi Bölüm Bakar?
Devamını Oku

Ağız Kuruluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ağız Kuruluğu Nedir?2 Ağız Kuruluğu Neden Olur?2.1 İlaç  Kullanımı2.2 Hastalıklar2.3 Kanser Tedavisi2.4 Burun Tıkanıklığı3…
Aşırı Terleme Nedir?
Devamını Oku

Aşırı Terleme Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Aşırı Terleme Neden Olur?1.1 Aşırı Terleme Yapan Durumlar Nelerdir?2 Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?2.1…
Ağız Kuruluğu
Devamını Oku

Ağız Kuruluğu Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Tükürük Nedir?1.1 Tükürük Nerede Üretilir?2 Ağız Kuruluğu Nedir?3 Ağız Kuruluğu Neden Olur?3.1 İlaç  Kullanımına…
Hipoglisemi (Düşük Kan Şekeri)
Devamını Oku

Hipoglisemi (Düşük Kan Şekeri) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kan Şekeri Neden Düşer?1.0.1 Kan şekeri düşüklüğünün başlıca nedenleri;2 Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?2.0.1 Kan şekeri…