Ağız Kuruluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Ağız Kuruluğuna Hangi Bölüm Bakar?
Ağız Kuruluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Ağız kuruluğuna hangi bölüm bakar? sıkça sorulan bir sorudur. Ağzı kuruyan bir kişi hastanede hangi bölüme gideceğini çoğu zaman bilmez. Peki siz biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız yazıyı okumaya devam edelim.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu tükürük salgısının yetersiz salgılanması sonucu ortaya çıkan ve kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Peki ağzınız kuruyorsa, hangi bölüme gideceğinizi biliyor musunuz?

Ağız yapısı ve görevi gereği sürekli nemli olması gereken bir organımızdır. Bunun için de tükürük miktarının normal seviyede olması gerekir. Eğer tükürük yeteri kadar üretilemez ise ağız içi nemli olma özelliğini kaybeder ve kuru kalır. Bu durumda diş çürükleri, diş eti hastalıkları, ağız içi mantar ve virüs enfeksiyonları ortaya çıkar.

Normalde günde yaklaşık 1-1,5 litre kadar tükürük üretilir. Yiyeceklerin kolay çiğnenmesini  ve yutulmasını sağlayan tükürük, tükürük bezlerinde yapılır. Tükürük bezleri büyük ve küçük tükürük bezleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Küçük tükürük bezleri, ağız boşluğu, burun, sinüsler, yutak, gırtlak, nefes borusu ve solunum yollarını döşeyen mukozada bulunur. Bunların sayısı 400-600 arasında değişir. Büyük tükürük bezleri ise yüzün her iki tarafında yerleşmiştir ve küçük kanallarla ağız boşluğuna açılmaktadır.  Büyük tükürük bezleri, her iki kulağın önünde birer tane bulunan parotis bezi, her iki çene altında birer tane bulunan submandibuler bez ve dil altında iki tane bulunan sublingual bez olmak üzere toplam 6 tanedir.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

İlaç  Kullanımı

Kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak ağızda kuruluğa neden olur. özellikle de birden fazla ilaç kullanmak zorunda olan kronik hastalığı olan kişilerde bu durum sıkça rastlanır. ağız kuruluğuna yol açan ilaçlardan bazıları, alerjiyi önlemek için kullanılan antihistamikler, ağrı kesiciler, burun açıcı ilaçlar, idrar söktürücü (diüretik) ilaçlar, tansiyon ve depresyon ilaçlarıdır.

Hastalıklar

AİDS, Hodgkin, diyabet ve Parkinson hastalıklarının belirtilerinden biri de ağız kuruluğudur. Örneğin şeker hastalığında ağız kuruluğu sık görülür. Ayrıca Sjögren sendromu gibi romatizmal hastalıklar, tükürük bezi hastalıkları ve Anoreksiya Nervoza gibi hastalıklar da ağız kuruluğuna neden olabilir.

Kanser Tedavisi

Radyasyon tedavisi ve kemoterapi gibi kanser tedavisi ağız kuruluğuna sebep olabilir. Işın tedavisi ya da kemoterapi hastanın tükürük bezlerini tahrip ederek tükürük üretimini bozabilir. Tükürük üretilmeyince ağız kuruluğu görülür.  Kanser tedavisine bağlı ağız kuruluğu kalıcı ya da geçici olabilir.

Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı olan kişilerde solunum ağız yoluyla olur. Bu da ağız kuruluğuna yol açar. Yine ağızdan solunum gerektiren enfeksiyon hastalıkları da ağız kuruması nedenleri arasındadır.
Alkol ve sigara kullanımı, burun tıkanıklığına yol açarak ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Ağız Kuruluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Ağız kuruluğu olan bir kişi, öncelikle bir kulak burun boğaz doktoruna gitmelidir. Eğer kulak burun boğaz doktoru, kendi bölümüyle ilgili bir neden tespit edemez ise, iç hastalıkları yani dahiliye, romatoloji ya da bir diş hekimine hastayı yönlendirecektir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Aşırı Terleme Nedir?
Devamını Oku

Aşırı Terleme Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Aşırı Terleme Neden Olur?1.1 Aşırı Terleme Yapan Durumlar Nelerdir?2 Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?2.1…
Ağız Kuruluğu
Devamını Oku

Ağız Kuruluğu Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Tükürük Nedir?1.1 Tükürük Nerede Üretilir?2 Ağız Kuruluğu Nedir?3 Ağız Kuruluğu Neden Olur?3.1 İlaç  Kullanımına…
Hipoglisemi (Düşük Kan Şekeri)
Devamını Oku

Hipoglisemi (Düşük Kan Şekeri) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kan Şekeri Neden Düşer?1.0.1 Kan şekeri düşüklüğünün başlıca nedenleri;2 Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?2.0.1 Kan şekeri…