Bu Yazıda Neler Var?
Miyorel tablet, ateş düşürücü, ağrı kesici ve kas gevşetici olarak kabul edilen bir ilaçtır. Bu ürün beyaz iki tarafı bombeli olan tablet şeklinde satışa sunulur. Bir kutuda 20 ve 40 tablet olacak şekilde ulaşma şansınız bulunuyor.
Hastalarda genel ağrı şikayetlerinde reçete edilen bir ilaçtır. Bu ilacı kullanırken mutlaka doktorunuzun onayı olmalıdır. Doktor onayı olmadan kullanmanız önerilmez. Çeşitli zedelenme ve travma durumlarında yaşanan ağrı ve incinme şikayetlerinde Miyorel kullanılabilir.
Günlük hayatta spor yaparken ya da egzersiz sırasında beklenmeyen hareketlerden dolayı zarar görebilir ve ani travma oluşumuna maruz kalabilirsiniz. Bu durumda kaslarınızı rahatlatması ve ağrı kesici etkisini ortaya koyması için Miyorel reçete edilebilir.
Miyorel Ne İçin Kullanılır?
Doktorlar Miyorel’i bazı durumlarda ağrı kesici, ateş düşürücü ve kas gevşetici etkisi sebebiyle tedavi sırasında hastalara reçete ediyor.
Miyorel kullanılabilecek rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir;
- Kişide çeşitli sebeplerle ortaya çıkan yaralanma ya da zedelenmelere bağlı eklem ve adele ağrıları oluşması durumunda kullanılabilir.
- Çalışırken ya da sportif etkinlikler sırasında burkulma ya da kırık gibi travmalar yaşandığında ağrılı kasılma şikayetlerini azaltması adına kullanılabilir.
- Sırt bölgesinin altında ve ortasında ortaya çıkan ağrıları gidermede de kullanılır. Bu ağrılar genel olarak romatizmal ağrı olarak görülmektedir.
- Bel ağrısı için kullanılır.
Ağrı şikayetlerinde hem ağrıyı giderir hem de travmalara bağlı yüksek ateşi kontrol altına alır hem de kasılan kasların gevşeyerek rahatlamasını sağlar.
Miyorel Nasıl Kullanılır?
Miyorel 12 yaşın üzerinde çocuklarda ve yetişkinlerde günde 3-4 defa kullanılabilir. Genellikle kullanımı benzer olsa da doktorlar hastanın şikayetlerine ve ağrı durumuna göre özel bir kullanım da önerebilir. Bu yüzden doktorun önerdiği dozlarda kullanımı doğrudur.
Miyorel ağız yoluyla alınan tablet bir ilaçtır. Bu ilacı yeterli miktarda sıvı kullanarak yutmalısınız. Önerilen miktar bir tablet ile en az bir bardak su tüketimi olmasıdır. Yaşlı hastalarda kullanımı önerilen dozun yarısı kadardır.
Alkol tüketimine bağlı olarak karaciğerinde hasar görme riski olan hastalarda günlük dozun 6 tableti aşmaması gerekir. Ayrıca kişide karaciğer ve böbrek yetmezliği şikayetleri olduğunda dikkatli kullanılması gerekir. Hastalar etkisinin beklenenden güçlü ya da zayıf olduğunu düşündüğünde doktorla paylaşarak doz ayarlaması isteyebilir. Hiçbir şekilde hasta kendi başına doz değişikliğine gitmemelidir. Bazı dozları unutmuş olabilirsiniz ancak bu durumda doz ayarlaması için iki doz almak yanlış olacaktır.
Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Miyorel akciğer hastalıkları, karaciğer rahatsızlıklar, böbrek fonksiyonu yetersizlikleri, kansızlık, aşırı alkol kullanımı gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır. Etken maddesi parasetemol olan bu ilaç kronik günlük dozlarda, normal tedavi dozlarında ve kısa süreli dozlarda karaciğer hasarına da yol açabilir.
Bu ilacı ilk kez kullanıyorsanız ya da daha önce de kullandıysanız ilk dozu aldığınızda deride kızarıklık, döküntü ve deri reaksiyonu gibi durumlar yaşanabilir. Bu durumda doktora başvurarak farklı bir ilaç reçete etmesini istemelisiniz. Kullanım sırasında deri reaksiyonu olduysa içinde parasetamol olan bir ilaç kullanmamanızı öneriyoruz. Bu durumda daha ciddi reaksiyonlar hatta ölümle sonuçlanan durumlar olabilir.
Hastanın aspirin ve diğer steroid olmayan iltihap giderici ilaçlara karşı duyarlılığı varsa Miyorel bronşlarda daralmaya yol açarak hırıltılı solunum oluşturabilir. Bu durumu gözlerseniz hemen doktorunuza haber vermeniz gerekiyor.
Alkolle birlikte bu ilaç kullanılmamalıdır. Alkolle birlikte etken maddeye bağlı yan etkilerin görülme olasılığı artabilir. Alkol alan kişilerde günlük doz 2 gramın üzerinde olmamalıdır. İlaç uyuşukluk, uyku hali ve halsizlik yaratabilir. Bu durumlarda hiçbir şekilde araç ve makine kullanılmaması gerekiyor.
Miyorel’in Formları Nelerdir?
Miyorel iki form olarak satışa sunuluyor. İlaç Miyorel 375/320 mg 20 Tablet ve Miyorel 375/320 mg 40 Tablet olarak satışa sunuluyor. Doktorlar tedavinin durumuna göre kullanım süresini belirler ve buna göre istenen formu reçete eder. 40 tablet bulamazsanız 20 tablet olanı da satın alabilirsiniz.
Miyorel’i Kimler Kullanmamalı?
Miyorel belirli durumlarda kullanılmaması gereken bir üründür. Bu ilacın kullanılmaması gereken durumlar şöyledir;
- Kişinin parasetamol ve metokarbamole veya ilaçtaki diğer bileşenlere karşı alerjisi olması durumunda
- 12 yaşından küçük hastalarda
- Sara hastalığı ya da diğer beyin hasarı tanısı olan kişilerde
- Kas güçsüzlüğü hastalığı olan Miyastenia Gravis hastalığı tanısı varsa
- Koma ya da koma öncesi durumlarda olan hastalar
- İlerleyen böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği olması durumunda bu ilaç kullanılmamalıdır.
Miyorel’in Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı Nasıldır?
Hamilelik döneminde miyorel kullanımı için anne adayı öncelikle doktora danışmalıdır. Bu ilaç için beklenen faydanın fetüse zarar verebilecek zarardan fazla olması durumunda anne adayları kullanabilir. Gebelik döneminde doktorlar anne adayının genel durumunu değerlendirir ve ilacın kullanılıp kullanılamayacağına karar verir. Tedavi sırasında hamilelik haberi alırsanız ve hamilelik planlıyorsanız hemen doktorunuza danışmalısınız.
Emzirme döneminde Miyorel kullanımı için de doktora danışılması gerekiyor. Anne adayı mutlaka ilacı kullanması gerekiyorsa emzirme döneminde de uygun dozlarda doktor tarafından önerilebilir. Ancak genellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde önerilmeyen bir ilaçtır.
Miyorel Yan Etkileri Nelerdir?
Diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi Miyorel kullanımında da bazı yan etkiler söz konusudur.
İlaçta tedavi dozlarında yan etkiler hafif ve seyrek olarak görülür.
Şu durumlarda hemen ilacı kullanmayı bırakarak doktorunuza başvurmalısınız;
- Hırıltılı nefes alma ve nefes almada zorlanma
- Tansiyon düşmesi, başta dönme ve denmeyi kaybetme
- Boğaz, yüz ve dil bölgelerinde alerjik şişmeler
- Kurdeşen ve kaşıntı gibi cilt sorunları oluşumu
- Stevens-Johnson sendromu görülmesi
- Göğüs bölgesinde alerjik reaksiyonlarla birlikte göğüs ağrısı oluşumu gibi durumlardır.
Miyorel yaygın yan etkileri şu şekildedir;
- Karaciğer enzimlerinin yükselmesi
- Başta ağrı, dönme şikayetleri
- Uyuklama ve el ile ayaklarda uyuşmalar başlaması
- Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşumu
- Mide bulantısı, kusma, kabızlık, hazım zorluğu ve gaz gibi sindirim sorunları
- Yüzde ödem oluşumu
- Diş çekilmesinden sonra azı dişi kanaması gibi durumlardır.
Miyorel yaygın olmayan yan etkileri şu şekildedir;
- El ve ayaklarda şişme problemleri
- Sindirim sisteminde kanama olması
- Denge bozukluğu yaşama
- Bademcik ameliyatından sonra kanama olması gibi durumlardır.
Miyorel çok seyrek yan etkileri şöyledir;
- Yüksek ateş olması
- Halsizlik şikayetlerinde artış
- Vücutta kırmızımsı mor renkte deri döküntüsü olan purpura görülmesi
- Laboratuvar testlerine ait sonuçlarda akyuvar sayısı ve kan pulcuklarının azalmaya başlaması gibi durumlardır.
Miyorel Fiyatı Nedir?
Miyorel 20 tablet 2021 satış fiyatı 10 TL olarak uygulanmaktadır. Bu ilaç normal reçeteli bir ilaç olarak satılıyor.