Bu Yazıda Neler Var?
- 1 Kara Merhem Ne İçin Kullanılır?
- 2 Kara Merhem Nasıl Kullanılır?
- 3 Kara Merhem Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?
- 4 Kara Merhemin Formları Nelerdir?
- 5 Kara Merhemi Kimler Kullanmamalı?
- 6 Kara Merhemin Emzirme ve Hamilelik Döneminde Kullanımı Nasıldır?
- 7 Kara Merhem Yan Etkileri Nelerdir?
- 8 Kara Merhem Fiyatları Nedir?
Kara merhem; kişide ortaya çıkan egzama, çıban ve apse gibi iltihaplı cilt sorunlarının tedavisi için reçete edilen bir ilaçtır. Kara merhem tıp dilinde ihtiyol merhem olarak da bilinmektedir. Bu ilaç antiseptik etkiye sahiptir. Merhemin ismi siyah renginden geldiği için halk arasında bu isimle anılıyor.
Kara merhem çok güçlü antibakteriyel bir merhemdir ve uygulandığı zaman cilde çok kısa süre içinde etki eder. Sonrasında ise iltihabı kurutur ve ciltte daha geniş alanlarda iltihap oluşumunun önüne geçer.
İlacın etken maddesi ihtiyol pomad olarak isimlendirilir. Yağlı merhem formunda olan bu ilacın kendine özel bir kokusu vardır. İlacın içinde yardımcı madde olarak da beyaz vazelin yer alıyor. İçeriğinde çok az da olsa lanolin bulunur.
Kara Merhem Ne İçin Kullanılır?
İçindeki etken maddesi iktiyol olan ve eczanelerde alüminyum tüplerde satışa sunulan bir ilaçtır. Lokal olarak etkili bir antiseptiktir. Bu ilaç kronik cilt rahatsızlıklarının önemli bir bölümüne karşı etkilidir. Ayrıca egzama, apse ve çıban gibi cilt sorunlarının tedavisi için de reçete edilir.
Kara merhemin etkileri şu şekildedir;
- Sivilcelerle savaşarak onları zamanla yok eder.
- Çıban tedavisinde etkilidir.
- Deride ortaya çıkan iltihapları kısa süre içinde kurutur.
- Dolama rahatsızlığında da kullanılır.
- Antiseptik ürünlerde yardımcı krem olarak kullanılabilir.
- Perianal apse şikayetlerinde de kullanılabilir.
- Tırnak mantarı şikayetlerinde kullanılır.
- Hemoroid ya da basur tedavisinde de reçete edilen bir ilaçtır.
Uygulandığı alanda ciltte hızlı şekilde emilir ve iltihabı gidererek akıtır. İltihaplı sivilce tedavisinde sıklıkla reçete edilir. İlk olarak sivilce olgunlaşır ve kaynar. Daha sonra da sivilcenin içini temizler ve zaman içinde iyileştirir.
Kara Merhem Nasıl Kullanılır?
Merhem doktorun reçetede belirttiği dozlarda ve miktarda kullanılmalıdır. Doktorunuz nasıl uygulanacağını tarif edecektir. Bu krem cilt üzerinde çok baskı yapmadan hastalıklı bölgeye ince bir tabaka halinde sürülür. Her gün 2-3 defa sürülmesi yeterli olur. Kara merhem doktorun belirttiği süre boyunca kullanılmalıdır.
Merhem kullanırken derideki iltihap sıkılmamalı ve bastırılmamalıdır. Kremin uygulandığı bölge sonrasında nefes almaması adına temiz gazlı bir bezle sarılmalıdır. İlacın uygulanması son derece kolay ve pratiktir.
Problemli cilt bölgesine uygulandıktan sonra hijyenin sağlanabilmesi için hastanın ellerini uygulamadan önce ve sonra sabunla yıkaması önerilir. Cilt rahatsızlıklarında hijyenin çok önemli bir unsur olduğu unutulmamalıdır.
Kara Merhem Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Merhem diğer tüm ilaç ve kremlerde olduğu gibi dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan kaçınabilmek adına dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Kara merhemi kullanılırken şu noktalara dikkat edilmelidir;
- Kremin içinde yer alan aktif ve yardımcı maddelere karşı hassasiyeti olan hastalar kremi asla kullanmamalıdır.
- Kremin göz, burun ve kulak gibi mukoza bölgelerine temas etmemesi gerekir. Bu bölgelere bir temas olması halinde bol su ile yıkanması önerilir.
- Kara merhem reçete edilirken hastalar reçeteli ya da reçetesiz bir ilaç kullanılıyorsa doktora bilgi vermelidir.
- Bu ilacı kullanırken aşırı doz kullanımından kaçınmak gerekir. Hasta unuttuğu dozları çift olarak uygulamamalıdır. Doz aşımı söz konusu olduğu zaman doktora bilgi verilmelidir.,
- Çocukların cildi yetişkinlere göre daha hassas yapıdadır. Bu sebeple kremin çocuklara uygulanması doktor onayıyla olmalıdır. Yani doktor onayıyla bu krem reçeteli olarak kullanılabilir.
- Kara merhem içeriğinde kükürt de yer almaktadır. İlacın içinde kükürt olduğu için bu maddeye alerjisi veya kokusuna karşı hassasiyeti olan kişiler kullanırken dikkatli olmalıdır.
- Bu ürünün alımı ve kullanımı sırasında son kullanma tarihine bakılmalıdır. Son kullanma tarihi geçen olaylar hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.
- Satın alırken kişi ambalaj ya da kremada bir tuhaflık sezdiği anda ilacı kullanmamalı ve eczacıya bu konuda bilgi vererek gerekli önlemleri almalıdır.
Kara Merhemin Formları Nelerdir?
Kara merhem 20 gram formda satılır. Bu ilacın tek bir formu bulunuyor. Kara merhem çocukların ulaşamayacağı yerlerde 30 derece altında oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
Kara Merhemi Kimler Kullanmamalı?
Kara merhem bebeklerde kullanılmamalıdır. Bebeklerde bu ilacın kullanımı önerilmez. Çocuklarda kullanımı için ise dikkatli olunmalıdır. Anne babaların öncelikle kara merhem kullanımında çocuklar için doktordan onay alması gerekir. Kükürt kokusuna karşı hassasiyeti olan hastalar Kara Merhem kullanımından kaçınmalıdır.
Kara merhemin içinde bulunan etken ve yardımcı maddelere karşı alerjik reaksiyonlar olabilir. İlacın etken maddelerine karşı alerjisi olan ya da kullanım sırasında alerjik bir yan etki ortaya çıkan kişiler hemen doktora bilgi vermelidir. İlaç kesinlikle doktor kontrolünde belirtildiği dozlarda kullanılmalıdır.
Kara Merhemin Emzirme ve Hamilelik Döneminde Kullanımı Nasıldır?
Kara merhemin hamilelik döneminde kullanılmaması önerilir. Kadınlar hamile kalmayı planlıyorsa ya da kullanım sırasında hamile kaldığını öğrendiği anda hemen doktora bilgi vermelidir. Ayrıca emzirme döneminde de ilacın anne sütüne etki etme tehlikesine karşı kullanılmaması önerilir. Emzirme dönemi sonrasında da doktor kontrollünde kullanılması gereken bir ilaçtır.
Kara Merhem Yan Etkileri Nelerdir?
Her ilaçta olduğu gibi Kara merhemin de bazı yan etkileri bulunmaktadır. Ancak mevcut komplikasyonların ve yan etkilerin ortaya çıkma olasılığı çok az rastlanan bir durumdur. Kişide bileşenlere ve etken maddelere karşı bir hassasiyet olması durumunda yan etkileri yaşayabilir.
Kara merhemin yan etkileri şu şekildedir;
- Cilt üzerinde irritasyon oluşumu ortaya çıkabilir.
- Cilt üzerinde izole problemlerde kesecik oluşumu meydana gelebilir.
- Hastanın uyguladığı alanlarda ciltte renk değişimleri gözlenebilir.
- Belirli bölgelerde cilt üzerinde kaşıntı şikayetleri oluşturabilir.
- Bazı hastalarda nadir de olsa ciltte kızarıklık gözlenebilir.
- Etken maddelere alerjisi olan kişilerde ciltte bazı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
- Baş dönmesi ve kulaklarda çınlama gibi şikayetler oluşturabilir.
- Genel sinirlilik hali oluşturabilir.
- Cildin bazı bölgelerinde ödem oluşumu ve seğirme gözlenebilir.
- Mide bulantısı ve kusma şikayetlerine yol açabilir.
- Kişinin belirli bir kullanımdan sonra aşırı mutluluk hissi veya aşırı kaygı hissi duymasına yol açabilir.
Yan etkiler ortaya çıktığı anda hemen bir sağlık kuruluşuna ve doktorunuza görünmeniz gerekiyor.
Kara Merhem Fiyatları Nedir?
Kara merhem reçetesiz olarak da satın alınabilir. Ancak uzman kontrolünde reçeteli olarak satın almak daha doğru olacaktır. Bu ilacı reçeteli olarak satın aldığınızda SGK tarafından karşılanan ilaçlar içinde bulunduğunu bilmelisiniz. Kara merhem satış fiyatı 2021 Mayıs ayı için 25 TL civarındadır.