Jinekolojik Onkoloji Nedir? Neye Bakar?

Jinekolojik Onkoloji
Jinekolojik Onkoloji Nedir? Jinekolojik Onkoloji Neye Bakar?

Jinekolojik onkoloji, rahim, rahim ağzı, yumurtalık (over), vajina ve vulva  gibi kadın üreme organlarından köken alan kanserlerin tanı ve tedavisi ile ilgilenen kadın hastalıkları ve doğum bölümünün bir üst uzmanlık alanıdır.

Jinekolojik onkolojinin ilgi alanına giren başlıca hastalıklar arasında, rahim kanseri (uterus kanseri), rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), miyom, over kanseri (yumurtalık kanseri), vajina kanseri ve vulva kanseri bulunmaktadır.

Hangi Şikayeti Olanlar Jinekolojik Onkoloji Bölümüne Gitmeli?

Vajinal Kanama

Hazneden Kan Gelmesi

Menapoz Döneminde Görülen Vajinal Kanama

Vajinadan Et Parçası Gelmesi

Jinekolojik Onkoloji’nin Tedavi Ettiği Hastalıklar Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. hastalığa % 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır.  Her 100 kadından 2’si hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalanmaktadır.

Rahim kanseri, endometrium ya da uterus kanseri olarak ta bilinir. Kadınlarda sık görülen bir kanser türüdür. Menopoz dönemindeki kadınlarda vajinal kanama, menopoza girmemiş kadınlarda kadınlar da ise adetler arası vajinal kanama geçirme en önemli belirtisidir.

Kadın kanserleri arasında en sık görülen ve tedavisi zor olan bir kanser türü de yumurtalık kanseri ya da over kanseridir. Her 100 kadından 1 ya da 2’si yaşamları boyunca yumurtalık kanserine yakalanmaktadır. Yumurtalık kanseri tanısı genellikle hastalık ilerlediği zaman konulmaktadır. Bu yüzden tedavisi diğer kadın kanserlerine göre daha zordur. Bu nedenle tüm diğer kanser türlerinde olduğu gibi hastalığın erken tanısının konması, tedavi başarısını artırmaktadır.

Jinekolojik Onkoloji’nin Tedavi Ettiği Hastalıklar;

Over (Yumurtalık) Tümörü

Miyom

Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri)

Rahim Kanseri (Uterus Kanseri)

Vajinal Kanama

Vajina Kanseri

Vulva Kanseri

Yumurtalık (Over) Kanseri

Jinekolojik Onkoloji Hangi Tıbbi İşlemleri Uygular?

Laparaskopik ve robotik cerrahi rahim kanserlerinde, rahim ağzı kanserlerinde ve erken evre yumurtalık kanserlerinde etkinliği giderek artan tedavi yöntemleridir. Laparaskopik ve robotik cerrahi yöntemler sayesinde hastanın hastanede kalma süresi kısalmakta, hasta daha çabuk iyileşmekte, normal yaşantısına daha çabuk dönmektedir. Ayrıca bu yöntemlerin açık cerrahi işlemlere göre kozmetik açıdan da önemli bir avantajı bulunmaktadır.

Jiekolojik Onkolojinin Uyguladığı Başlıca Tıbbi İşlemler;

Histerektomi

Robotik Cerrahi

Laparoskopik Cerrahi

Wertheim Ameliyatı (Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı)

 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Diş Hekimliği Nedir?
Devamını Oku

Diş Hekimliği Nedir? Neye Bakar?

Bu Yazıda Neler Var?1 Diş Hekimliği Uzmanlık Alanları Nelerdir?1.1 Diş Hekimliği1.2 Ağız-Diş-Çene Cerrahisi1.3 Ağız-Diş-Çene Radyolojisi1.4 Çocuk Diş Hekimliği…
Psikiyatri Nedir?
Devamını Oku

Psikiyatri Nedir? Neye Bakar?

Psikiyatri ya da ruh sağlığı ve hastalıkları, düşünce, davranış ve duygu değişiklikleri ile kendini gösteren ve halk arasında akıl hastalığı, ruh hastalığı ve ya sinirlilik denilen hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp bilim dalıdır.
üroloji bölümü
Devamını Oku

Üroloji Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üroloji Nedir?2 Üroloji Çalışma Alanları Nelerdir?3 Ürolog Kimdir?4 Üroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?5 Üroloji…