İşitme Cihazı Nedir?

İşitme Cihazı
İşitme Cihazı Nedir, Nasıl Çalışır?

İşitme cihazı, işitme kaybı olan kişilerin kullandığı kulağa takılan bir tıbbi cihazdır. İşitme kaybı yaşayan kişilerin öncelikle bir kulak burun boğaz doktoruna gitmesi gerekir.

Kulak Burun Boğaz Bölümü

Kulaklarımız dışarıdaki sesleri algılamamıza ve denge sağlamamıza yardımcı olan organlarımızdır. İnsan kulağının işitebileceği en küçük ses şiddetine desibel (dB), bir saniyede geçen titreşim sayısına da frekans denir. Frekans birimi hertz olarak adlandırılır (Hz). Sağlıklı bir insan kulağı 20-20.000 Hz ve  0-140 dB arasındaki sesleri algılar. Ancak 85 dB üzerindeki bir ortamda 8 saat üzeri bulunmak veya çalışmak kalıcı işitme kaybına neden olur.

İşitme kaybı dışarıdan gelen seslerin frekanslarının ve seviyelerinin olması gerektiğinden daha az algılanması ya da hiç algılanamamasından kaynaklanır. Bazen doğuştan bazense sonradan oluşan bu rahatsızlık işitme kaybı veya sağırlık olarak adlandırılır.

İşitme cihazları bireyin duymakta güçlük çektiği sesleri ona uygun şekilde ileten elektronik aletlerdir. İşitmede güçlük çeken kişiler doktorlarının onlara uygun gördüğü işitme cihazlarını kullanmalıdırlar.

İşitme Cihazı Nedir?

İşitme Cihazı Nedir?
İşitme Cihazı Nedir?
İşitme cihazı, kulağın içinde ya da arkasındaki bölümde taşınan küçük bir elektronik cihazdır. Farklı tasarım ve teknoloji ile üretilen çeşitli firmalara ait işitme cihazları bulunmaktadır. Basit bir ses güçlendirici olmaktan çok daha fazlası olan işitme cihazı, işitme  kaybı olan kişilerin hayat kalitesini artırmak ve sesi işitmeyi sağlayacak düzeyde programlanmıştır. 
 
İşitme cihazı teknolojisindeki gelişmelerle birlikte, eskiden çok daha iri, hantal ve kullanışsız olan işitme cihazları, günümüzde neredeyse dışarıdan fark edilmeyen, şık ve konforlu cihazlar heline dönüşmüştür. Hatta sinema, tiyatro, çocuk parkı ve düğün gibi farklı ortamlara göre ayarlanabilen özelliklerde işitme cihazları da bulunmaktadır. 

İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?

İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?
İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?
İşitme cihazlarının başlıca dört parçası bulunmaktadır. Bunlar; sesi yakalayan bir mikrofon, sesin şiddetini yükselten bir amplifikatör, sesi kulağın içine gönderen bir alıcı, ve cihaza enerji sağlayan bir pil. İşitme cihazı sesleri seçerek kuvvetlendirecek bir şekilde tasarlanmıştır. Böylece, işitme cihazı, arka plandaki gürültüleri kısar ve sadece kişinin duyması gereken sesleri ön plana çıkararak kuvvetlendirir.
 
Tüm işitme cihazları bu dört parçadan oluşur. Ancak işitme cihazının modeline ve kalitesine göre ses kalitesinde değişiklikler olabilmektedir. Seçilen işitme cihazı mutlaka bir işitme uzmanı tarafından programlanmalıdır. Hangi işitme cihazının kişi için daha uygun olduğu, kişinin yaşam tarzına göre belirlenir. 

İşitme Cihazlarında Pil Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

İşitme Cihazı Pili
İşitme Cihazında Kullanılan Piller

İşitme cihazları 4 temel parçadan oluşurlar. Bunlar mikrofon, amplifikatör, hoparlör ve pil kısımlarıdır.

Mikrofon sesi elektrik enerjisine çevirir, amplifikatör ses seviyesini ayarlar, hoparlör sesin kulağa iletilmesini sağlar ve pil enerji kaynağıdır.

Cihazlar kulakta yara ve akıntı oluşması gibi durumlarda kullanılmamalıdır. Yüksek ısıdan uzak tutulmalı ve kullanılmadığı zamanlarda kapatılmalıdır.

Piller daima oda sıcaklığında olmalı ve metalik eşyalarla temas halinde olmamalıdır. Gün içerisinde oluşan nem için pil kapağı gece boyunca açık bırakılmalıdır ve ya cihaz nem önleyici tabletlerde saklanmalıdır.

En iyi ve en çok tercih edilen piller, Duracell, Panasonic, Rayovac ve Odyocell’dir. Bu pilleri elektronik marketlerden, eczanelerden veya e ticaret sitelerinden satın alabilirsiniz.

İşitme Cihazı Markaları Nelerdir?

Kulak içi ve kulak arkası olmak üzere iki çeşit işitme cihazı modeli vardır. Kulak arkası modeller daha büyük olduğu için özellikleri daha gelişmiş olup daha çok tercih edilir.

Bir kişiye işitme cihazı verilirken kulak anatomik yapısına, işitme kaybı seviyesine ve çeşidine dikkat edilmelidir.

Oticon, Phonak, Widex, Maxtone, Beltone gibi markalar en çok tercih edilen işitme cihazlarıdır.

İşitme Cihazları İçin SGK Ne Kadar Ödeme Yapıyor?

Cihaz fiyatları marka ve modellerine göre değişim gösterse de SGK ödemesi 19.10.2019’dan itibaren emekliler için 1012.50TL, 4 yaşından küçük çocuklar için 1822.50TL, 5-12 yaş aralığındaki çocuklar için 1620TL, 13-18 yaş aralığındaki çocuklar için 1518.75TL ve çalışanlar için ise 810TL ödemektedir. Ancak SGK katkısı alabilmek için işitme testi, en az bir kulak burun boğaz hekimi olmak üzere 3 hekim imzalı rapor ve hastaya uygun cihaz türünün yazılı olduğu reçete olmak zorundadır. Bu evraklar yalnızca devlete ait kurumlar tarafından alınmalıdır. Aksi takdirde geçerli değildir.

SGK, işitme cihazı için ödemeyi vatandaşın kendisine yapmaz. Ödeme, SGK ile sözleşmeli olan işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerine yapılmaktadır.  İşitme cihazı için SGK’ nın yaptığı ödemeler için 81 ilin SGK il müdürlüklerinden daha güncel bilgiler alınabilir. Geçmiş geri ödemenizin tarihini öğrenmek ya da mevcut geri ödemenizi takip etmek için: e-Devlet’e girebilir ya da bulunduğunuz ildeki SGK ile iletişime geçebilirsiniz.

İşitme Cihazı Sağlık Kurulu Raporunda Olması Gereken Belgeler Nelerdir?


SGK, işitme cihazına katkı sağlamak için bazı evrakları zorunlu kılmaktadır. Bu evraklar hastalar tarafından değil, işitme merkezleri tarafından SGK’ya teslim edilmektedir. Eğer eksik evrak ya da yanlış bilgiler olursa, SGK ödeme yapmamakta ve dosyayı iade etmektedir. 

İşitme cihazı sağlık kurulu raporunda olması gerekenler şunlardır;

  • Hastanın adı ve soyadı
  • Hastanın T.C. Kimlik numarası
  • Sağlık kurulu raporu düzenleyen kurumun adı
  • Hastanın doğum tarihi
  • Sağlık kurulu rapor tarihi
  • Sağlık kurulu rapor numarası
  • ICD-10 tanı kodu
  • Medulla provizyon numarası
  • Muayene tarihi
  • İşitme kaybı kalıcıdır ibaresi
  • İşitme cihazı önerilen kulağın yön bilgisi
  • İşitme cihazının tipi; kulak içi veya arkası olduğu belirtilmelidir.
  • Sağ ve sol kulak için 500-1000-2000-4000 Hz frekanslarında hava yolu ve kemik yolu eşiklerini ve konuşmayı ayırt etme test sonuçlarını içermelidir.
  • Raporda işitme cihazının özellikleri belirtilmelidir.

SGK, işitme cihazlarında ödeme yapmak için işitme cihazı için düzenlenmiş reçete ve raporun olmasını şart koşar. Cihaz raporunda yukarıda bahsedilen bilgilerin bulunması gerekir. bu raporun geçerlilik süresi, yürürlükte olan sağlık uygulama tebliğine göre 2 aydır.

İşitme Cihazı Alışma Süreci Nasıldır?

İşitme cihazına alışma sürecinde bir takım sıkıntılar yaşanabilir. Cihaza alışma, kullanıcının yaşına, işitme kaybının derecesine, süresine ve kişinin işitme cihazını kabullenme isteğine göre değişir. Cihaz çevredeki tüm seslerin kişi tarafından duyulmasını  sağlar. Bu yüzden zaman içinde kişinin unutmuş olduğu bu sesler, ilk günlerde kişiyi rahatsız edebilir.

Bu nedenlerden dolayı cihazlara alışma kolay olmayabilir. Sabır ve kararlılık ister. Bu alışma sürecinde, kişi çok fazla rahatsız olursa, bir süre kullanıma ara verilebilir. Her gün bir gün öncekinden biraz daha fazla süreyle cihaz kullanılması önerilir. İşitme cihazına tam olarak alışmak  için ortalama 3 ay gerekebilir.

Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri Nedir? 

Cihazdan Hiç Ses Gelmiyor ise;

Cihaz kapalı olabilir ya da anahtar ‘T’ durumundadır. Anahtarı ‘M’ konumuna getirin.

Kablo kopmuş olabilir. Bu durumda kabloyu değiştirin.

Pil bitmiş ya da ters takılmış olabilir. Pili kontrol edin, ters takıldıysa düzeltin, bittiyse değiştirin. 

Kulağa giren hortumun içi tıkamış olabilir.

Kalıbın uç kısmı kulak kirinden dolayı tıkanmış olabilir. Temizleyin.

Ses Kesik Kesik Geliyor ise;

Pil zayıflamıştır. Yeni pil takın.

Kablo kopmuştur. Kontrol edin, kopuksa değiştirin.

Islık Sesi Geliyor ise;

Kalıp tam olarak kulağa oturmamıştır. Kalıbı iyice oturtun.

Kablo kopmuş olabilir. Değiştirin.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Hasta Alt Bezi
Devamını Oku

Hasta Bezi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hasta Bezi Hangi Durumlarda Kullanılır?1.1 Beyin ve Sinir Hastalıkları1.2 Omurga Hastalıkları2 Hasta Bezi Hangi…
Ürostomi Torbası Değişimi
Devamını Oku

Ürostomi Torbası Değişimi Nasıl Olur ?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ürostomi Torbası Değişimi İçin Gerekli Malzemeler2 Cildin Temizlenmesi3 Stoma Ağzının Ölçülmesi4 Adaptörün Hazırlanması5 Pastalama…
Ostomi
Devamını Oku

Ostomi (Stoma) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ostomi Nedir?1.1 Kolostomi Nedir?1.2 Ürostomi Nedir?1.3 Stoma (Ostomi) Kimler İçindir?2 İleostomi ve Kolostomi Yaşam…