Bu Yazıda Neler Var?
Coumadin nedir? Neden Kullanılır? Coumadin, kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaçtır. Kumadin olarak okunur. Kan sulandırıcı ilaçlar tıpta antikoagulan olarak bilinir. Antikoagulan, tıpta kan damarları içinde kan pıhtısı oluşumunun önlenmesi anlamında kullanılır. Coumadin içinde “warfarin sodyum” adı verilen bir madde bulunur.
Coumadin Nedir?
Coumadin, özellikle atrial fibrilasyon, kalp kapak ameliyatları, pulmoner emboli, venöz tromboz gibi durumlarda pıhtı oluşumunu önlemek amacıyla uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Oldukça etkili bir ilaç olmasına rağmen, birçok istenmeyen yan etkileri vardır. Dozunun sabit olmaması ve birçok yiyecek ile etkileşime girmesi bunların başında gelir. Bu yüzden kumadin kullanan hastalarda belli aralıklarla kan tahlili yapılması ve sonuca göre kumadin dozunun ayarlanması gerekir.
Coumadin Neden Kullanılır?
Coumadin özellikle vücutta çeşitli nedenlerden dolayı pıhtı oluşuma riski arttığında kullanılır. Aksi takdirde, oluşan pıhtılar yerinden koparak kalp, beyin, böbrek gibi organlara giden damarları tıkayabilir. Böyle bir durumda örneğin pıhtı kalp damarlarını tıkarsa kalp krizi, beyine giden damarı tıkarsa inme (felç) ortaya çıkabilir.
Bacaklarda, akciğerlerde ya da kalp içindeki boşluklarında pıhtı oluşumu tespit edildiğinde, atriyal fibrilasyon (kalbin düzensiz ve hızlı atması) görüldüğünde, metalik kalp kapakçığı bulunan hastalarda ve kanda pıhtılaşmaya eğilimin olduğu kişilerde kumadin kullanılır.
Coumadin Kan Pıhtılaşmasını Nasıl Engeller?
Coumadin etkisini K vitamininin oluşumunu engelleyerek gösterir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan bir maddedir. K vitamini içeren besinler bu yüzden coumadinin etkisini azaltabilir.
Coumadin var olan kan pıhtısının erimesini yani yok olmasını sağlayamaz. Coumadin ancak damar içinde zararlı pıhtıların oluşumunu ve mevcut pıhtıların büyümesini durdurmaya yardımcı olur.
Coumadin Nasıl Kullanılır?
Coumadinin etkisi alınan dozla doğru orantılıdır. Yani alınan doz arttıkça, etkisi de artar. Eğer çok yüksek doza ulaşırsa, kendiliğinden kanamalar görülebilir. İlacın dozu az olursa, bu kez işe yaramaz ve pıhtı oluşur. Coumadinin pıhtı oluşumunu engelleyebilmesi için kanda belirli bir düzeyde olması gerekir. Etkili olan dozu ayarlamak için İNR adı verilen bir kan testi yapılır. Alınması gereken doz zamanla değişebilir. Bu yüzden belli zamanlarda kan testi yapılıp doz ayarlaması yapmak gerekir.
Kumadin kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Coumadin ağız yoluyla ve günde bir kez alınır.
Akşam saatlerinde alınması daha uygundur.
İlacın her gün aynı saatte alınması gerekir.
İlaç aç ya da tok olarak alınabilir.
Bir bardak su ile birlikte alınmalıdır.
Coumadin Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
Kumadin gibi kan sulandırıcı ilaçların en önemli yan etkisi kanamadır. Kumadin bazen kanamaya neden olabilir. Bunlar;
Burun kanamaları (10 dakikadan daha uzun sürmesi)
Kusmukta kan görülmesi
Tükürükte kan olması
Kanlı idrar
Dışkıda kan
Siyah renkte dışkılama
Diş eti kanaması
Çok şiddetli baş ağrısı beyin kanaması belirtisi olabilir
Adet kanamasının aşırı olması
Vücudun çeşitli yerlerinde nedensiz morluklar gelişmesi
Coumadinin bir diğer yan etkisi ciltte kaşıntı, cilt döküntüsü ve karın kramplarıdır.