Sünnet Nedir? Kaç Yaşında Yapılır?

Sünnet
Sünnet

Sünnet ya da tıbbi adıyla sirkumsizyon, penisin ucunu örten doğuştan var olan derinin, cerrahi olarak alınması işlemidir. Dünya da ve ülkemizde çok sık uygulanan bir işlemdir. Genellikle dini ve geleneksel nedenlerden dolayı uygulanır.

Sünnet Nedir?

Sünnet Nedir?
Sünnet Nedir?

Erkek çocuklarında penisin ucunu örten deri parçasının cerrahi bir işlem ile alınmasıdır. Günümüzde hem dünyada hem ülkemizde çok sık uygulanan bir işlemdir. Bu işlem hafife alınmamalıdır. Mutlaka üroloji ya da çocuk ürolojisi uzmanı tarafından ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir.

Sünnet Nasıl Yapılır?

Nasıl Yapılır?
Nasıl Yapılır?

Penis ucunu örten derinin alınması işlemi bir ameliyattır. Mutlaka hastanede ameliyathane ortamında yapılmalıdır. Lokal (bölgesel) ya da genel anestezi altında yapılır. Yeni doğan döneminde genellikle lokal anestezi, diğer dönemlerde ise genel anestezi tercih edilmektedir. Anestezi işleminden sonra, sünnet bölgesi temizlenir. Penisin ucunu örten sünnet derisi, kesilerek çıkartılır. Daha sonra kanayan damarlar bulunur ve kontrol altına alınır. Kanama kontrolünden sonra cilt uçları karşılıklı hale getirilip dikilir. Kullanılan dikiş iplikleri, bir süre sonra kendiliğinden erimektedir. Bu yüzden daha sonra dikişlerin alınması gerekmez.

Sünnet Neden Yapılır?

Genellikle dini ve geleneksel nedenlerden dolayı yapılır. Ancak bazen tıbbi nedenlerden dolayı da sünnetin yapılması gerekir. Penis ucunda bulunan sünnet derisi, idrarın çıktığı deliği kapatır. Bu durum o bölgede mikroorganizmaların çabuk üremesine neden olur. Penis ucundaki bu derinin alınması, penis hijyenini sağladığı için tıbbi açıdan tavsiye edilir. Özellikle sık idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi ya da böbrekle idrar kaçağının olduğu durumlarda sünnet faydalı olmaktadır.

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

Penis hijyeni sünnetli erkeklerde daha iyidir. Penis ucundaki derinin alınması penis hijyeninin daha iyi olmasını sağlar. Sünnetli penisin temizlenmesi daha kolay olur. Sünnetsiz penisin hijyeni daha zor olur. Sünnetsiz erkeklerde penis ucundaki derinin geri çekilerek altındaki birikintilerin temizlenmesi gerekir.

İdrar yolu enfeksiyonu sünnetli erkeklerde daha az görülür.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sünnetsiz erkeklerde daha çok görülmektedir.

Sünnetsiz peniste, sünnet derisinin ucunda darlık meydana gelir. Buna fimozis adı verilir. Fimozis nedeniyle sünnet derisi geriye çekilemez, yeterli temizlik yapılamaz ve neticede sünnet derisi ve penis başında iltihaplanma daha çok görülür.

Sünnetli erkeklerde penis kanseri daha az görülür.

Sünnetli erkeğin cinsel partnerinde, serviks (rahim ağzı) kanseri görülme sıklığı daha azdır.

Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir?

Sünnetin hangi yaşta yapılması gerektiği merak konusudur. Eğer sünnetin yapılma nedeni tıbbi bir neden ise, her yaşta yapılabilir. Sünnetin, çocukta cinsel kimliğin geliştiği 2 ila 6 yaş arasında yapılması tavsiye edilmez. Sünnetin bu dönemde yapılması, çocukta psikolojik travmaya neden olabilir.  Ayrıca bu dönemdeki çocuklarda sünnetin lokal anestezi ile yapılması zor olur. Bu yüzden genel anestezi altında yapılması gerekir.

Sünnetin yapılabileceği en uygun olan dönem, yeni doğan dönemidir. Yeni doğan dönemi dendiğinde, doğumdan sonraki ilk 30 gün anlaşılır.

Lokal Anestezi İle Mi, Genel Anestezi İle Mi Yapılmalı?

Yeni doğan döneminde yapılacaksa, lokal anestezi yeterli olur. Çocukluk çağında yapılan sünnetler ise genel anestezi altında yapılmalıdır. Çünkü çocuklarda sünnetin lokal anestezi altında yapılması hem teknik olarak zor hem de psikolojik travmaya neden olabilir.

Yeni Doğan Sünneti Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yeni doğan sünneti, çocuk doğduktan ilk 30 gün içinde yapılan sünnettir. Bu dönem, vücuttaki hücrelerin yenileme kapasitesinin en yüksek olduğu dönemdir. Bu yüzden yeni doğan sünnetinde iyileşme çok daha çabuk olur. İşlem lokal anestezi altında yapılabilir.

Sünnetten Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

İşlemden sonra genellikle sargıya gerek duyulmaz. İlk birkaç gün ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Dikiş yerlerinde hafif şişme olması normaldir. Çoğu kez bir hafta on gün içerisinde bu şişlik iner ve penis normal görünümüne kavuşur. Dikişler kendiliğinden eriyen dikişler olduğundan alınması gerekmez. İlk birkaç gün banyo yapılmaması gerekir. Daha sonra banyo yaptırılabilir.

Peygamber Sünneti Nedir?

Hipospadias, halk arasında peygamber sünneti ya da yarım sünnet olarak bilinir. Hipospadias, erkek çocuklarda doğuştan var olan bir durumdur. Normalde, idrar kanalı penis başının ucuna açılır. Hipospadiasda ise idrar kanalı penisin ucunda değil de penisin alt yüzünde, daha geride olmak üzere herhangi bir yerde sonlanır. Hatta idrar kanalının sonlanma noktası testis torbası bile olabilir. İdrar kanalının peniste sonlandığı bu nokta ile penis ucu arasındaki mesafede idrar kanalı doğuştan oluşmamıştır. İdrar kanalının sonlanma noktası penis ucuna ne kadar uzak, ne kadar geride ise durum o kadar ciddidir. Ancak hipospadiaslı çocuklarda genellikle idrar kanalı penis ucuna yakın bir yerde sonlanır. Hipospadiaslı çocuklarda sünnet ertelenmelidir. Çünkü hipospadias ameliyatında sünnet derisi kullanılır. Sünnet derisinden yeni kanal yapımında faydalanılır.

Sünnetin Yapılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Hipospadias, idrar deliğinin penis ucunda olmaması halidir. Halk arasında yarım sünnet olarak da bilinir. Bu durum ameliyat ile düzeltilir. Ameliyat sırasında sünnet derisi kullanılır. Bu yüzden hipospadias hastaların sünneti ertelenmelidir.

Ayrıca hemofili gibi kan pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda sünnetten önce gerekli tetkik ve önlemler alınmalıdır.

Lazer İle Sünnet Nedir?

Aslında sünnetin lazer ile yapılması diye bir şey yoktur. Burada kastedilen sünnette havya kullanılmasıdır.  Bu yöntemde sünnet derisi, elektrik ile ısıtılmış bir telle kesilir. Isının etkisiyle damarlar mühürlenir ve kanama görülmez.

Sünnete Bağlı Gelişen İstenmeyen Durumlar (Komplikasyonlar) Nelerdir?

İşlem, bu konuda deneyimli bir doktor tarafından yapılırsa, genellikle bir sorun yaşanmaz.  Görülebilecek sorunlar şunlardır;

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Sünnet derisinin olması gerekenden fazla ya da az alınması
  • Skar (nedbe) dokusu oluşumu
  • Şekil bozuklukları
  • İdrar kanalının yaralanması
  • Penis başının kesilmesi

Sünneti Kim Yapar?

Sünneti üroloji ya da çocuk ürolojisi uzmanları yapar. Bu işlem çok önemlidir. Mutlaka bu konuda deneyimli olan uzmanlarca yapılmalıdır. Yoksa, telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkabilir.

Sünnet Nerede Yapılmalı? Evde Mi? Hastanede Mi?

Penisin ucunu örten derinin cerrahi olarak alınması işlemi olan sünnet, bir ameliyattır. Bu yüzden işlemin hastanede ve ameliyathane ortamında yapılması gerekir.

Sünnet Yapan Hastaneler Hangileridir?

Sünnetin mutlaka bir hastanede ve ameliyathane şartlarında yapılması gerekir. Bu işlem kamuya ait devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılmaktadır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Ameliyat Dikişleri
Devamını Oku

Ameliyat Dikişleri Ne Zaman Alınır?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ameliyat Dikişleri Türleri Nelerdir?1.1 Emilen (Eriyen) Dikişler1.2 Emilmeyen (Erimeyen) Dikişler2 Ameliyat Dikişleri Ne Zaman…
Robotik Cerrahi Nedir?
Devamını Oku

Robotik Cerrahi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Robotik Cerrahi Nasıl Yapılır?2 Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?2.1 Daha Az Kan Kaybı…2.2 Daha Erken…