Bilgisayarlı Tomografi Hangi Durumlarda Çekilir?

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Hangi Durumlarda Kullanılır?
Bilgisayarlı Tomografi (BT) Hangi Durumlarda Kullanılır?

Bilgisayarlı tomografi hangi durumlarda çekilir? Bilgisayarlı tomografi, tıpta hastalık ya da yaralanma gibi durumlarda kullanılan bir radyolojik görüntüleme yöntemidir. Tomografi ya da kısaca BT olarak da bilinir. Bu görüntüleme yönteminde X ışını kullanılmaktadır. İşlem sırasında incelenen dokunun kesitsel görüntüsü oluşturulur. Gönderilen X ışını demetinin dokuyu geçen kısmı X ışını tüpünün karşısına yerleştirilmiş dedektörler tarafından saptanarak görüntüye dönüştürülür.

Tomografi, Tomos kelimesinden gelmektedir.  Yunancada bu kelime, dilim demektir. Bilgisayarlı tomografi, vücudun enine ya da boyuna olan kesitlerini gösterir. Bunu yaparken X (röntgen) ışınını kullanır. Vücudun farklı açılardan alınan görüntüleri birleştirilir ve böylece kemik, damar ve organların görüntüleri oluşturulur. Bilgisayarlı tomografi, tünel şeklinde bir cihazdır. Ayrıca hastanın yatacağı bir masa bulunmaktadır. Alınan kesitsel görüntüler, bilgisayarlı cihaz  tarafından birleştirilir ve 3 boyutlu görüntüye dönüştürülür.

Bilgisayarlı Tomografi Hangi Durumlarda Çekilir? 

Bu görüntüleme yöntemi, kanamaya  karşı çok duyarlı bir incelemedir. Özellikle beyin kanaması şüphesi olan hastalarda birkaç saniyelik bir çekimle beyinde kanama olup olmadığı anlaşılabilir. Bu yüzden özellikle acil servise beyin kanaması şüphesi ile gelen hastalarda ve beyin ameliyatı sonrası erken dönem takiplerinde sıkça başvurulan bir görüntüleme yöntemidir.

Ayrıca çok dedektörlü BT cihazları ile ince kesitler alınarak 3 boyutlu eklem görüntüleri de oluşturulabilmektedir. Ayrıca BT Anjiografi yöntemi ile beyin, boyun, böbrek, kol ve bacak damarları ayrıntılı olarak değerlendirilebilmektedir. Koroner BT Anjiografi ile kol toplar damarından verilen kontrast madde ile kısa sürede kalp damarları görüntülenerek darlık ve tıkanıklık yönünden detaylı değerlendirme yapılabilmektedir. Ayrıca tomografi akciğerlerin görüntülenmesinde de röntgenden sonra en sık kullanılan değerli bir yöntemdir.

Bilgisayarlı tomografi hangi durumlarda çekilir? Özetleyecek olursak;

  • Kemik ile ilgili kırıkların ya da tümörlerinin tespitinde
  • Böbrek, karaciğer ve dalak gibi iç organ yaralanmaları ve hastalıklarının araştırılmasında
  • Vücuttaki kanser, enfeksiyon ya da kan pıhtısının görüntülenmesinde
  • Cerrahi tedavi ya da ışın tedavisinin planlanması aşamasında
  • Biyopsi uygulanması sırasında
  • Kemik yoğunluğunun ölçülmesinde
  • Kanser tedavisinde tedavi takibinde
  • Kanserin evresinin tespit edilmesinde
  • Böbrek ve idrar yolları taşlarında
0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Ameliyat Dikişleri
Devamını Oku

Ameliyat Dikişleri Ne Zaman Alınır?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ameliyat Dikişleri Türleri Nelerdir?1.1 Emilen (Eriyen) Dikişler1.2 Emilmeyen (Erimeyen) Dikişler2 Ameliyat Dikişleri Ne Zaman…
Robotik Cerrahi Nedir?
Devamını Oku

Robotik Cerrahi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Robotik Cerrahi Nasıl Yapılır?2 Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?2.1 Daha Az Kan Kaybı…2.2 Daha Erken…