Bu Yazıda Neler Var?
Ameliyat dikişleri ne zaman alınır? sorusu ameliyat olan hastaların en çok merek ettiği konulardan biridir. Ameliyat sırasında kesi yerinin çabuk kaynaması ve hızlı iyileşmesi için yara dudaklarının özel iplik ya da metaller ile karşılıklı hale getirilmesi işlemidir.
Ameliyat Dikişleri Türleri Nelerdir?
Ameliyat dikişlerinde kullanılan malzemeler emilen (eriyen) dikişler ve emilemeyen (erimeyen) dikişler olarak iki gruba ayrılır.
Emilen (Eriyen) Dikişler
Bu tür dikiş malzemeleri belli bir süre sonra vücut tarafından emilerek eritilir. Dolayısıyla bu tür dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Vicryl, pagesorbe, catgut emilebilen ameliyat dikişlerine örnek olarak verilebilir.
Emilmeyen (Erimeyen) Dikişler
Bu dikiş malzemeleri vücut tarafından eritilemez, bu yüzden belli bir süre sonra alınması gerekir. Bu süre, ameliyat uygulanan bölgeye, ameliyatın türüne, yaranın durumuma ve hastanın genel durumuna göre farklılık gösterir. Örneğin şeker hastalarında yara iyileşmesi daha uzun olduğu için dikişler biraz daha geç alınabilir. Erimeyen dikişlere örnek olarak ipek, prolen, naylon verilebilir.
Vücut içinde kalan dikişler ise hiç bir zaman alınmaz ve ömür boyu vücutta kalır. Kanayan damarların bağlanmasında kullanılan dikişler, kasık fıtığının tamirinde kullanılan dikişler daha sonra alınmaz. Kapalı yani laparoskopik ve robotik cerrahi ameliyatlarında damar uçlarını kapatan metal ya da plastik klipsler de emilmeyen dikiş grubuna girer ve bunlarda daha sonra alınmazlar.
Ameliyat Dikişleri Ne Zaman Alınır?
Ameliyat sonrası yaranın kapanması için atılan dikişlerin alınma süresi, yaranın iyileşme süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Yara iyileşme süresi, vücudun kanlanmasının daha fazla olduğu bölgelerde daha da hızlıdır. Bu yüzden bu bölgelerdeki dikişler daha kısa sürede alınır. Ayrıca ameliyatın türüne, yaranın durumuma ve hastanın genel durumuna göre dikişlerin alınma süreleri farklılık gösterebilir
Genel olarak bulundukları bölgeye göre dikişlerin alınma süreleri şöyledir;
- Yüz bölgesindeki dikişler: 3-5 gün
- Baş ve boyun bölgesindeki dikişler: 5-7 gün
- Kol ve bacak bölgesindeki dikişler: 6-10 gün
- Eklem bölgelerindeki dikişler: 10-14 gün
- Göğüs, karın, sırt, kasık ve bel bölgesindeki dikişler: 6-12 gün içinde alınır.
Ameliyat Dikişleri Alınmaz İse Ne Olur?
Ciltteki emilmeyen dikişlerin alınması gerekir. Dikişlerin alınmaması ya ya da dikişlerin uzun süre kalması bazı sorunlara yol açabilir. Ciltte renk değişimi, iltihaplanma ve fistül oluşumu en sık görülen sorunlardandır. Bazen uzun süre alınmayan dikişler, yaranın içine gömülerek cildin altında kalabilir. Bu durumda dikişleri alabilmek için ufak bir cerrahi müdahale gerekebilir.