Bu Yazıda Neler Var?
Öksürük, akciğer ve solunum yollarını savunma amacıyla oluşan bir reflekstir ve normalde sağlıklı kişilerde nadiren görülen bir durumdur.
Öksürüğün nedenleri arasında, akciğer, akciğer zarı, solunum yolları, yutak, gırtlak, burun, sinüsler, dış kulak kanalları, kalp zarı, yemek borusu, mide ve diyafram adı verilen solunum kası ile ilgili hastalıklar ve solunum yollarına kaçan yabancı cisimler bulunmaktadır.
Öksürükler; kısa süreli (3 haftadan kısa sürer) ve uzun süreli (3 haftadan daha uzun sürer) öksürükler olmak üzere iki gruba ayrılır. Kısa süreli öksürüğün en sık nedeni, virüslere bağlı olarak gelişen solunum yolu enfeksiyonlarıdır.
Öksürüğe Neler İyi Gelir?
Öksürükten kurtulmanın yolu, öncelikle öksürüğün nedeninin anlaşılması ve daha sonra bu nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Öksürükten kurtulmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar;
-
- Düzenli ve dengeli beslenmek
- Özellikle kış aylarında bol miktarda C vitamini almak
- Tozlu ve kirli ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak
- Düzenli spor ya da yürüyüş yapmak
- Uykusuz kalmamak
Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek
Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak
- Öksürükleri yumuşatmak için, sütün içerisine bal ve karabiber karıştırmak
-
Kuru öksürükte, öksürük söktürücü şurup kullanmamak
Balgam çıkarılması gereken bir öksürükte, öksürük kesici şurup kullanmamak
Öksürük İçin Hangi Doktora Gidilir?
Üç haftadan daha uzun süren öksürüklere kronik öksürük adı verilir. Üç haftayı geçen her öksürüğün mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Göğüs hastalıkları uzmanı, altta yatan nedeni tespit etmek için akciğer filmi, solunum fonksiyon testi ve sinüs filmi tetkiklere başvurabilir.