Bu Yazıda Neler Var?
Kıl dönmesi ya da diğer adıyla pilonidal sinüs, daha çok genç erkeklerde görülen bir cilt hastalığıdır. En sık kuyruk sokumu bölgesinde görülse de, sırt, ense, saç derisi, göbek deliği gibi vücudun diğer bölgelerinde de meydana gelebilir. Hastalık, deriden dökülen kılların derideki boşluklardan içeri girerek gömülmesi ve deri altında birikmesi sonucu oluşur. Deri altında biriken kıllar burada iltihaplanmaya da yol açabilir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?
Kıl dönmesinin tıp dilindeki ası pilonidal sinüs hastalığıdır. Ense kökü ya da sırtta bulunan ve dökülen kılların, kuyruk sokumu bölgesindeki derinin gözeneklerinden adeta bir burgu gibi içeri girerek deri altında yuvalanıp birikmesi sonucu oluşur. Hastalık daha çok kuyruk sokumunda görülse de, vücudun başka yerlerinde de ortaya çıkabilir. Kıl dönmesi, hijyen koşullarına dikkat edilmesi ve vücut kıllarının düzenli aralıklarla temizlenmesi ile önlenebilen bir hastalıktır. Ancak hastalık ortaya çıktıktan sonra kendiliğinden geçmez. Bu yüzden mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Vücut derisinden dökülen kıllar, deri yüzeyinde bulunan delik ya da gözeneklerden içeri girerek deri altında birikir. Terlemenin olması bu olayı daha da kolaylaştırır. Deri altına giren kıllar orada birikir, etrafı bir zarla çevrilir ve kist şekline dönüşür. Biriken kıllara karşı oluşan reaksiyon sonucu bir sıvı ortaya çıkar. Bu sıvı, bir süre sonra kendine bir yol bularak deriye açılır. Bu açılma noktasına sinüs adı verilir. Sinüs ağzından dışarıya doğru kötü kokulu bir akıntı olur.
Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi, ilk zamanlarda belirti vermeden sinsice ilerler. Daha sonra aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar. Kıl dönmesinin en önemli belirtisi, iç çamaşırı kirleten akıntı olmasıdır. Bu akıntı, iltihaplanma olursa yeşil bir renk alabilir ve akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen akıntı kanlı da olabilir. Kıl dönmesinin bir diğer belirtisi ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Bazen ağrı çok şiddetli olabilir. Bu durumda hasta artık günlük işlerini yapamaz bir hale gelebilir.
Kıl Dönmesi Kimlerde Daha Çok Görülür?
Kıl dönmesi bazı kişilerde daha sık görülür. Kıl dönmesi açısından risk faktörleri şunlardır;
Özellikle hareketsiz bir yaşam tarzı olan ve masa başı işlerde çalışan kişiler
Obezite (Şişmanlık)
Kişisel hijyenin yetersiz olması
Aşırı terleme
Aşırı kıllı bir vücuda sahip olmak
Jilet ile yapılan kıl temizliği
Kıl kökü iltihabı
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıldır?
Kıl dönmesinin tedavisi için, öncelikle eğer varsa apsenin tedavi edilmesi gerekir. Apsenin tedavisi için, apsenin boşaltılması gerekir. Cilt üzerine yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır. Daha sonra içi özel bir sıvı ile temizlenir ve kapatılır. Apse boşaltıldıktan ve tedavisi yapıldıktan 1 ya da 2 ay sonra, artık kıl dönmesinin tedavisi yapılabilir.
Kıl dönmesinin en etkili tedavisi ameliyattır. Bölgeye ilaç enjeksiyonlarının yapıldığı ameliyatsız tedavi yöntemlerine göre hastalığın tekrarlama ihtimali daha azdır. Ameliyat sırasında, kıl dönmesinin olduğu bölgeye iz bırakmayacak şekilde küçük bir kesi ile girilir. Bu bölge temizlenir ve daha sonra dikiş ile kapatılır. Bu işleme mikro sinüsektomi adı verilir. Bu işlem için narkoza ve hastanede yatışa gerek yoktur. İşlem yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir.
Kıl Dönmesine Hangi Bölüm Bakar?
Kıl dönmesi, genel cerrahi bölümünün ilgi alanına girmektedir. Genel cerrahi uzmanları, kıl dönmesinin tanısı ve tedavisi konusunda uzman olan kişilerdir. Makat bölgesinde kaşıntı, akıntı gibi şikayetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanına muayene olması gerekir.