Bu Yazıda Neler Var?
Geçmeyen öksürük ta da kronik öksürük, özellikle çocukluk döneminde oldukça sık görülen ve aileleri sıkıntıya sokan bir durumdur. Bir öksürüğe geçmeyen öksürük diyebilmek için, öksürüğün uygulanan tedaviye rağmen en 4 hafta ve daha uzun sürmesi gerekir. Tedavi ile geçen ancak bir süre sonra tekrar başlayan öksürüğe ise, tekrarlayan öksürük adı verilir. Öksürüğe bazen hırıltılı solunum, nefes darlığı ve balgam da eşlik edebilir.
Geçmeyen Öksürük Çeşitleri Nelerdir?
Öksürük; kuru öksürük ve yaş (balgamlı) öksürük olarak ikiye ayrılır. Öksürük ile birlikte balgam çıkarma varsa ya da öksürürken göğüs veya boğazdan balgam sesi geliyorsa, bu öksürüğe ıslak (balgamlı) öksürük adı verilir. Öksürük ile birlikte balgam ya da balgam sesi gelmiyorsa, bu öksürüğe kuru öksürük denir.
Geçmeyen Öksürük Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda geçmeyen öksürüğün çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Küçük süt çocuklarında geçmeyen öksürüğün en sık görülen nedenleri arasında astım, reflü, kronik bronşit, doğumsal nedenler ve yabancı cisim aspirasyonları yer almaktadır. Daha büyük çocuklarda ise neden daha çok astım, alerjik saman nezlesi, kronik sinüzit gibi hastalıklardır. Bazen geçmeyen öksürüğün hiç bir organik nedeni bulunmaz ve öksürük psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Geçmeyen inatçı öksürüğün nedenleri arasında nadir de olsa, tüberküloz (verem), kistik fibrozis, bronşektazi gibi hastalıklar da bulunmaktadır.
Tanısı Nasıl Konulur?
Geçmeyen öksürüğün neden kaynaklandığını anlayabilmek için, öncelikle çocuğun hikayesi, muayenesi ve bazı testlere gereksinim vardır. Öksürüğünün ne zamandır devam ettiği, kuru ya da yaş olup olmaması, öksürük ile beraber hırıltı ve nefes darlığı gibi durumların olup olmadığı önemlidir. Çocuğun daha önceden geçirdiği hastalıkların bilinmesi gerekir.
Özellikle küçük çocuklarda yabancı cisimlerin nefes borusuna kaçması sık görülen bir durumdur. Bu yüzden çocuğun bir şey yerken ya da ağzında küçük bir cisim varken boğulacakmış gibi şiddetli öksürmesi gibi durumların olup olmadığı sorgulanmalıdır. Ailede astım ve alerjik hastalıkların olup olmadığı araştırılmalıdır. Çocukta burun kaşıntısı, uyku sırasında horlama ya da sık kusmaların olup olmadığı sorulmalıdır.
Tanı için çocuğun muayenesi çok önemlidir. Yapılan muayene sonucunda, geçmeyen öksürüğe neden olan duruma ait bir bulguya rastlanabilir. Bazen tanı için akciğer filmi, kan tahlilleri ve solunum fonksiyon testleri gerekebilir.
Geçmeyen Öksürük Nasıl Tedavi Edilir?
Geçmeyen öksürüğün tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Öksürüğün nedeni astım ise astım tedavisi, kronik bronşit ise kronik bronşit tedavisi yapılmalıdır. Öksürüğün nedeni tespit edilmeden, sadece öksürüğü kesmeye yönelik öksürük ilaçlarını kullanmak doğru değildir.
Geçmeyen Öksürükte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Geçmeyen öksürük, ileride akciğerlerde oluşabilecek bir hasarının erken belirtisi olabilir. Bu yüzden mutlaka bir uzman doktora müracaat edilmelidir. Örneğin; geçmeyen öksürüğün nedeni akciğerlere kaçan bir yabancı cisim ise ve bu atlanırsa, bir süre sonra artık akciğerlerde geri dönüşümsüz hasarlar ortaya çıkabilir. Bir diğer husus ise; geçmeyen öksürüğün nedeni tespit edilip tedavi edilmeden, öksürük kesici ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.