Bu Yazıda Neler Var?
Diyaliz nedir? Kaç çeşit diyaliz vardır? Böbrek yetmezliği olan hastalarda, vücutta birikmiş olan zararlı maddelerin ve fazla sıvının yarı geçirgen bir zar aracılığıyla süzülerek temizlenmesi işlemine diyaliz adı verilir. Bu tedavinin amacı yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitesinin artırmaktır. Böbrek nakli bekleyen hastalara uygulanır. Böbrek yetmezliği, böbreklerin çalışmasının yavaşlaması veya durması sonucu kanda bulunan su, tuz ve diğer minerallerin dengesinin bozulması durumudur.
Kaç Çeşit Diyaliz Vardır?
Diyalizin hemodiyaliz ve periton diyalizi olmak üzere iki türü bulunmaktadır.
Hemodiyaliz Nedir?
Hemodiyaliz tedavisi ilk defa 1944 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Hastanın kirli kanı diyaliz makinesindeki özel bir zardan geçirilerek temizlenir. Hemodiyaliz tedavisi uygulanmadan önce hastanın kanının alıp hemodiyaliz makinesine vermek için damar yolunun hazırlanması gerekir. Bunun için hastanın atardamarı ile toplardamarı cerrahi bir işlem ile birleştirilir. Bu birleştirme işlemine arteriovenöz fistül denir. Bazı acil durumlarda ise diyaliz tedavisi damar içine bir kateter takılarak da uygulanabilir.
Hemodiyaliz tedavisi, böbrek yetmezliğinin derecesine göre haftada 2 ya da 3 kez, 4-6 saat aralıkla uygulanır. Tedavi genellikle hastanede ya da diyaliz merkezinde uygulanır. Ancak, uygun ekipmanlar sağlandığı koşulda evde de uygulanabilir.
Periton Diyalizi Nedir?
İlk defa 1923 yılında uygulanmıştır. Periton, karın boşluğunda bulunan organların etrafını çeviren zardır. Periton diyalizinin hemodiyalizden farkı, özel membranın kullanılmamasıdır.
Periton diyalizinde, özel bir solüsyon hastanın karın boşluğuna verilmektedir. Karın boşluğuna verilen bu sıvı karın içerisinde 4-6 saat bekletilir ve daha sonra yenisiyle değiştirilir. Bu süre içerisinde hastanın kanında bulunan fazla sıvı ve zararlı maddeler solüsyona geçmektedir. Bu işlem hasta günde 4-5 defa tekrarlanır.