Böbrek Kisti Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Böbrek Kisti
Böbrek Kisti Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Böbrek kisti nedir? Neden olur? Tedavisi nasıldır? Böbrek kisti, içi sıvıyla dolu olan bir balon gibidir. Yaşlanmayla birlikte görülme sıklığı artar. Elli yaşının üzerinde olan ve herhangi bir nedenden dolayı karın bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılanların  %25’inde böbrek kisti görülür. Yine otopsi işlemleri sırasında % 50’ye varan oranlarda böbrek kisti görüldüğü bildirilmektedir. Böbrek kistleri tek ya da birden çok sayıda olabilir. Bazen her iki böbrekte de kist bulunabilir.

Böbrek Kistinin Nedenleri Nelerdir?

Böbrek kistlerin nedeni bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar, böbrek kistlerinin böbrek içinde bulunan  ve tubulus adı verilen küçük kanalcıkların tıkanması sonucu geliştiğini düşünmektedir. Prostat büyümesi olanlarda, böbrek kisti görülme sıklığının artması bu görüşü desteklemektedir.

Böbrek Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Basit kistleri çoğu zaman herhangi bir belirtiye neden olmaz. Başka bir inceleme sırasında tesadüfen saptanırlar. Ancak, büyük hacimlere ulaşırlarsa o zaman ağrıya neden olabilir. Ayrıca kist içine kanama olursa ya da kist içindeki sıvı iltihaplanırsa da yine ağrı olabilir. Kist çok büyüdüğünde, etrafındaki böbrek dokusuna bası yapar. Bu bası sonucu böbrekten renin adı verilen bir hormon salgılanır. Renin hormonu da tansiyonun yükselmesini sağlar ve hipertansiyona yol açar.

Böbrek Kistinin Tanısı Nasıl Konur?

Yapılan ultrasonografi incelemesinde kistler rahatlıkla görülebilir. Eğer her iki böbrekte ve birden fazla sayıda kistler varsa, polikistik böbrek hastalığı akla gelmelidir. Böyle durumlarda, detaylı bir aile hikayesi alınmalı ve karaciğer ve pankreas gibi diğer organlarda kistlerin olup olmadığı araştırılmalıdır. Basit böbrek kistinin, polikistik böbrek hastalığından farkı, böbreklerde fonksiyon bozukluğuna yol açmamasıdır.

Böbrek kistleri, bazen böbrek kanseri ve böbrek apsesi ile karışabilir. Basit kistler, utrasonografide sınırları düzgün ve içeriği gölgesiz olarak görünür. Eğer herhangi bir şüphe varsa, bilgisayarlı tomografi ile inceleme gerekir. Böbrek kistleri çok yavaş bir şekilde büyüyebilir.

Böbrek Kistinin Tedavisi Nedir?

Eğer böbrek kisti ağrı, iltihaplanma ve tansiyon yüksekliğine neden olmuyorsa, herhangi bir tedavi gerekmez. Kist çok büyük hacimlere ulaşırsa, ultrasonografi eşliğinde  bir iğne ile kist içindeki sıvı boşaltılır. Daha sonra kist içine tekrar oluşmaması için alkol enjekte edilebilir. Bu şekilde tedavi edildiğinde kistlerin tekrarlama ihtimali vardır. Bazen ise kist robotik ya da laparoskopik kapalı ameliyat yöntemleriyle de çıkartılabilir.

Böbrek kisti ile üroloji ya da nefroloji bölümleri ilgilenir.

Böbrek kisti nedir?

İçi sıvı dolu keseciklerdir.

En sık görüleni basit böbrek kistidir.

Genellikle herhangi bir şikayete neden olmazlar ve tedadüfen tespit edilirler.

Şikayete yol açmadıkları sürece tedavi edilmelerine gerek yoktur.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Boşaltım Sistemi
Devamını Oku

Üriner Sistem (Boşaltım Sistemi) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üriner Sistemin Görevleri Nelerdir?1.1 Metabolizma artıklarının vücuttan atılması1.2 Vücudun su dengesinin ayarlanması1.3 Mineral dengesini…
Böbrek Nakli Nedir?
Devamını Oku

Böbrek Nakli Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Böbrek Nakli Nedir?2 Böbrek Nakli Ne Gibi Avantajlar Sağlar?3 Böbrek Nakli Kimlere Yapılamaz?4 Kimler…
Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Nedir?
Devamını Oku

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?1.1 Perkütan Nefrolitotomi1.2 Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRS) Kapalı böbrek…
Diyaliz
Devamını Oku

Diyaliz Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kaç Çeşit Diyaliz Vardır?1.1 Hemodiyaliz Nedir?1.2 Periton Diyalizi Nedir? Diyaliz nedir? Kaç çeşit diyaliz…