Bu Yazıda Neler Var?
Veteriner Hekimlik Nedir?
Veteriner hekimlik, hayvan sağlığı ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Veteriner hekim; pet hayvanları, çiftlik hayvanları, kanatlı hayvanlar, balıklar ve egzotik hayvanlar gibi dünyada yaşayan tüm hayvan türlerinin sağlığı için önlem alan, hayvan hastalıklarının tanısı ve tedavisi, üremesi, sağlığı, bakımı konusunda uzmanlaşmış kişidir. Ayrıca hayvanlardan insanlara bulaşan hastaların önlenmesi, hayvanların kontrol altında tutulması, hayvansal gıdaların kontrolü de yine veteriner hekimin görev ve sorumlulukları arasındadır.
Veteriner Hekimin Görevleri Nelerdir?
Kedi, köpek, kuş , at gibi evcil hayvanların, yaban domuzu, geyik ceylan, keklik, bıldırcın, tavşan gibi yaban hayvanlarının, küçük baş hayvanların (koyun, keçi), büyük baş hayvanların (inek, sığır, öküz) ve kümes hayvanlarının (tavuk, hindi, ördek, kaz); hastalıkların tanı ve tedavisi, sağlıklarının korunması, salgın hastalıkların önlenmesi, çoğaltılması, hayvan ırklarının ıslahı, verimliliklerinin artırılması ve hayvanlardan elde edilen et, süt ve bal gibi ürünlerin insan sağlığı açısından uygunluğunun denetlenmesi veteriner hekimin başlıca görevleridir.
Özetle;
- Hayvanların beslenmesi, üremesi, ıslahı, yetiştirilmesi ve iyileştirilmesi
- Hayvan sağlığının korunması için gerekli tedbirlerin alınması,
- Hayvanlarda görülen hastalıkların tanısının konulması,
- Hayvan hastalıklarının ilaçla ya da gerektiğinde cerrahi girişimler uygulayarak tedavisi,
- Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların önlenmesi,
- Hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkların denetiminin sağlanması,
- Hayvansal gıdaların üretimi ve tüketime uygunluğunun kontrol edilmesi veteriner hekimin görevleri arasında bulunur.
Veteriner Hekim Nasıl Olunur?
Veteriner hekim olabilmek için üniversite giriş sınavında sayısal puan türünde yeterli bir puan almak gerekmektedir. Yeterli puanı alan öğrenciler, veteriner hekim olmak için 5 yıl süren bir eğitim ve öğretim sürecini tamamlarlar. Öğrenciler 5 yıl boyunca hem teorik bilgiler alırlar, hem de pratik uygulamalar yaparlar. Öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler yüksek lisans düzeyinde “Veteriner Hekimlik Diploması” almaya hak kazanırlar.