Köpekler Neden Havlar?

Köpekler Neden Havlar?
Köpekler Neden Havlar?

Köpekler Neden Havlar? Köpekler normalde iletişim kurmak amacıyla havlar.  Ancak hem sahibini hem de çevredeki insanları rahatsız edecek şekilde havlamaları normal değildir. Eğitimle köpeklerin havlaması kısmen engellenebilir, ama tamamen durdurulamaz.

Havlamanın Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Köpek yalnız kaldığında ya da sıkıldığında havlar

Köpek acıktığında, susadığında, şiş ya da kaka ihtiyacı duyduğunda havlar

Köpek korktuğu zaman havlar

Heyecanlanan köpek havlar

Fiziksel aktivite ihtiyacı duyduğunda havlar

Köpekler hasta olduğunda ya da canı yandığında havlar

Köpekler stres ve enerjilerini atmak için havlayabilirler

Bir tehdit ya da tehlikeli bir durum olduğu zaman sizi uyarmak için havlarlar

Bazı köpekler alışkanlık nedeniyle de havlayabilir.

Yukarıda da bahsedildiği gibi köpeklerin havlamalarının bazı nedenleri vardır. Bazı havlamalar öğrenilmiş havlama niteliğindedir. Yani köpek havladığı zaman sahibinin ona bir ödül vereceğini bilir ve bu yüzden havlar.  Bazı havlamalar ise duygusal nitelikli havlama şeklindedir. Yani köpeğin havlamasının altında acı, stres, korku, neşe ya da başka bir duygusal durum bulunmaktadır. Köpekler, bu tür duygusal havlamalarını isteyerek yapmadıkları için kontrol de edemezler,

Bazı köpek sahipleri istenmeyen havlamaları önleme için havlama tasması kullanırlar. Köpeğin boğazına takılan bu tasma, boğaz bölgesindeki kaslarda bir aktivite olduğunda harekete geçer ve  havlamayı engellemek için köpeği rahatsız edecek derecede elektrik şoku gönderir. Dolayısıyla köpek, havladığı zaman bir acı hissedecektir. Bu durum bir süre sonra köpeği şartlandıracak ve köpek artık havlamayı bırakacaktır.

Ancak havlama tasması, köpeğin psikolojisi üzerine de olumsuz etki eder ve sürekli olarak cezalandırıldığını düşünen köpekte davranış problemleri ortaya çıkar. Bu yüzden bu tür önlemler yerine Köpekler Neden Havlar? sorusunun cevabını bilmek ve köpeği anlamaya çalışmak çok daha iyi bir çözüm yolu olacaktır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Veteriner Hekim
Devamını Oku

Veteriner Hekimlik Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Veteriner Hekimin Görevleri Nelerdir?2 Veteriner Hekim Nasıl Olunur? Veteriner Hekimlik Nedir? Veteriner hekimlik, hayvan…
Havlama Tasması Nedir?
Devamını Oku

Havlama Tasması Nedir?

Köpek sahipleri bazen köpeklerinin aşırı havlamalarından dolayı rahtsız olabilirler ve bu işe bir çözüm bulmaya çalışırlar. Bazı köpek…
Köpek Gençlik Hastalığı
Devamını Oku

Köpek Gençlik Hastalığı Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Gençlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?2 Gençlik Hastalı Nasıl Bulaşır?3 Köpeğimi Ne Zaman Veteriner Hekime Götürmeliyim?4…