Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?
Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi nedir? Ne zaman yapılmalı? Erkek bir kedide yaklaşık 8-10 aylık olduğunda kızgınlık dönemi görülmeye başlar. Kedinin kızgınlık dönemine girdiği davranışlarında görülen değişikliklerden kolayca anlaşılır. Erkek kediler, normalde kızgınlık dönemine girdikten sonra kısırlaştırılabilir. Ancak böbrek hastalıklarına yakalanma ihtimalini azaltmak için, kısırlaştırma işleminin kedi 18 aylık olunca yapılmasında fayda vardır. Kısırlaştırma işlemi veteriner hekimler tarafından yapılır.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma İşleminin Faydaları Nelerdir?

Kısırlaştırma işleminde testisler alınacağı için testis kanseri olma ihtimalleri ortadan kalkmış olur.

Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi yapılmazsa, kızgınlık dönemlerinde agresif olabilirler ve çiftleşmek için evden kaçabilirler. Kısırlaştırılan kedinin evden kaçma ihtimalini ortadan kalkar.

Kısırlaştırılmayan erkek kedi, kızgınlık dönemlerinde koku bırakmak için etrafa işer. Kısırlaştırılan erkek kedilerde bu davranış görülmez.

Çiftleşme olmayacağı için, çiftleşme yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmuş olur.

Kısırlaştırılan erkek kediler çok fazla miyavlamaz.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

İşlem anestezi altında yapılır. Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı dişi kedilere göre kolaydır. Bu yüzden ameliyat daha kısa sürer. Bu süre 20-60 dakika arasında değişir. Dişi kedilerde ise süre takriben 3 saattir. Erkek kedinin kısırlaştırılması işleminde, erkeklik hormonu üreten testisler  çıkarılır. Ameliyatta, erkek kedinin testisleri alınır ve meni kanalları bağlanır. Ameliyat sonrası çoğu kez dikiş bile atılmamaktadır.

Kısırlaştırılan Kedinin Huyu Değişir Mi?

Kısırlaştırmanın, hayvanların karakterini olumsuz yönde etkilediği yönünde yanlış bir inanış vardır.  Sanılanın aksine, kısırlaştırılan kedilerde agresiflik ve huzursuzluk yerine, sakinleşme görülür. Kısırlaştırılmış olan erkek kedilerin çiş kokularındaki yoğunluk kaybolur. İz bırakma huyları da artık kaybolur. Ayrıca çiftleşmek için evden kaçma gibi durumlarda görülmez. Kısırlaştırmayla birlikte kediler artık kızgınlık dönemine girmez. Kendi bölgesine daha az düşkünlük gösterecek ve idrar püskürtme veya tırmalama olmayacaktır.

Kısırlaştırılan Erkek Kedi Nasıl Olur?

Kediler, kısırlaştırma sonrası çok fazla sıkıntı yaşamazlar. Bu dönemde kediler genellikle kendilerini beslenmeye verir. Kilo alma durumu söz konusu olacağından, kısır maması ile beslenmesi gerekir. Kısırlaştırıldıktan sonra daha fazla uyurlar. Bazen çok daha fazla oyun oynamaya başlayabilirler.

 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Köpekler Neden Havlar?
Devamını Oku

Köpekler Neden Havlar?

Köpekler Neden Havlar? Köpekler normalde iletişim kurmak amacıyla havlar.  Ancak hem sahibini hem de çevredeki insanları rahatsız edecek…
Veteriner Hekim
Devamını Oku

Veteriner Hekimlik Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Veteriner Hekimin Görevleri Nelerdir?2 Veteriner Hekim Nasıl Olunur? Veteriner Hekimlik Nedir? Veteriner hekimlik, hayvan…
Havlama Tasması Nedir?
Devamını Oku

Havlama Tasması Nedir?

Köpek sahipleri bazen köpeklerinin aşırı havlamalarından dolayı rahtsız olabilirler ve bu işe bir çözüm bulmaya çalışırlar. Bazı köpek…
Köpek Gençlik Hastalığı
Devamını Oku

Köpek Gençlik Hastalığı Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Gençlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?2 Gençlik Hastalı Nasıl Bulaşır?3 Köpeğimi Ne Zaman Veteriner Hekime Götürmeliyim?4…