Bu Yazıda Neler Var?
Prostat iltihabı prostatit olarak da bilinir. Daha çok genç erkeklerde görülen prostat iltihabı, prostat büyümesi ve prostat kanserinden farklı bir hastalıktır.
Prostat İltihabının Belirtileri Nelerdir?
- İdrar yaparken zorlanma
- Sık idrara gitme isteği
- Gece idrara sık kalkma
- İdrar kesesinin tam olarak boşaltılamaması
- Makat bölgesine vuran ağrı
- İdrar yaparken yanma ve sızlama
- Penis ucunda ağrı
- Yumurtalıklarda ağrı
- Kasıklarda ağrı
- Bel ağrıları
- Makat ile testis torbaları arasındaki bölgede ağrı
- Boşalma sırasında ya da sonrasında yanma ve ağrı
- Kalça kemiğinde ağrı
Prostatit Hastalarında Şikayetleri Alevlendiren Durumlar Nelerdir?
- Acılı ve baharatlı gıdalar
- Soğuk hava
- Çay, kahve ve sigara
- Asitli ve gazlı içecekler
- Alkol kullanımı
- Uzun süre aynı pozisyonda oturmak
- Hareketsizik
- Bisiklet, motosiklet ya da ata binmek
- Kabızlık
- Uzun süre boşalmamak
Prostat İltihabının Kaç Türü Vardır?
Prostat iltihabı akut prostatit ve kronik prostatit olmak üzere ikiye ayrılır.
Akut prostatit, prostatitin daha nadir görülen şeklidir, ancak hastalık daha şiddetli seyreder. Prostat bezinin bakteriler tarafından enfeksiyonu sonucunda oluşmaktadır. Bu kişiler aniden gelişen idrar yapmada zorlanma, makat ve yumurtalıklarda ağrı gibi şikayetlerle doktora başvururlar. Bu prostatit türü, tüm yaş gruplarında görülebilir, tanısının konması oldukça kolaydır ve zamanında tedavi edildiği takdirde hasta şikayetlerinden tamamen kurtulur.
Kronik prostat iltihabının belirtileri, akut prostatite göre daha hafiftir. Daha çok genç ve orta yaş grubundaki erkeklerde, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları sırasında bakterilerin prostat bezinin içerisine girmesi sonucu meydana gelir. hastalık belirtilerinin ortaya çıkması daha uzun sürer ve belirtilerin şiddeti daha azdır.
Prostat İltihabının Tedavisi Nasıldır?
Prostat iltihabının tedavisi, prostatitin hangi tipte olduğuna bağlı olarak değişir. Öncelikle prostat iltihabının akut prostatit mi yoksa kronik prostatit mi olduğu anlaşılmalı ve ona göre tedavi plânı oluşturulmalıdır.
Hastada akut prostat iltihaplanması varsa, bazen hastanın hastaneye yatırılması ve uzun süre antibiyotik tedavisi alması gerekir. Tedavi edilmediği takdirde, prostattaki iltihap kana karışarak sepsise neden olabilir.
Kronik bakteriyel prostatitte yine uzun süreli antibiyotik tedavisi gerekmektedir. Ayrıca kas gevşetici ilaçlar da tedaviye eklenebilir.