Koronavirüs (COVİD-19) Hakkında En Çok Merak Edilenler Nelerdir?

Koronavirüs (COVİD-19) Hakkında En Çok Merak Edilenler
Koronavirüs (COVİD-19) Hakkında En Çok Merak Edilenler Nelerdir?

Koronavirüs (COVİD-19) Nedir?

Koronavirüs (Coronovirüs) ya da COVID-19, insanda ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilere yol açan bir virüstür. Virüs ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde 2019 yılının Aralık ayında tespit edilmiştir. Virüsün ilk olarak insanlara deniz ürünlerinden bulaştığı tahmin edilmektedir. Daha sonra insandan insana bulaşarak salgın haline gelmiş, Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve birçok dünya ülkelerine yayılmıştır.

Koronavirüs, hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olabilen bir virüs ailesidir. Bu ailedeki virüsler daha önce soğuk algınlığı, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. En son keşfedilen bu yeni koronavirüs, COVID-19 hastalığına neden olur.

Koronavirüs Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs İnsanlara Nasıl Bulaşır?
Koronavirüs Nasıl Bulaşır?

Virüs taşıyan kişilerin öksürmesi ya da aksırması ile COVİD-19 ortama saçılır. Havada asılı olan virüs damlacıkların solunması ile diğer insanlara bulaşır. Diğer taraftan, hasta kişilerin vücut sıvıları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yüz, göz, burun ya da ağıza götürülmesi ile de virüs sağlıklı kişilere bulaşabilir.

COVID-19’lu bir kişinin öksürüğünde ya da verdiği nefesinde küçük damlacıklar içinde ortama yayılır. Bu damlacıklar etrafta bulunan eşyaların yüzeyine düşer. Diğer insanlar bu eşyalara ya da yüzeylere temas ettikten sonra ellerini gözlerine, burnuna veya ağzına götürürse bu virüs kişinin vücuduna girer. Hastalık ayrıca, COVID-19’lu havada asılı bulunan damlacıkların solunmasıyla da alınır. Bu yüzden hasta kişilere 1 metreden daha fazla yaklaşmamalıdır. COVID-19’a neden olan virüs, daha çok kişilere temas yoluyla bulaşmaktadır.

Kuluçka Dönemi Ne Kadardır?

Kuluçka dönemi, virüse yakalama ile hastalığın belirtilerinin görüldüğü ana kadar geçen süredir.  Koronavirüs bir kişiye bulaştığında hastalıkla ilgili şikayetler 5 ile 7 gün içerisinde ortaya çıkar. Hastalığın bir başka kişiye bulaşması ise 3 hafta içerisinde gerçekleşir. Dolayısıyla hastalığın kuluçka dönemi 2 hafta kadardır.

Şikayetler ortaya çıktıktan sonra test yapılırsa pozitif çıkma oranı daha yüksektir. . Şikayetler ortaya çıkmadığı dönemde yapılan testler genelde negatif çıkar.

COVİD-19 Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

COVID-19’un en sık görülen belirtisi ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda bunlara ilaveten burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı da olabilir. Bu şikayetler genellikle hafiftir.

Bazı insanlarda virüs bulunduğu halde herhangi bir şikayet görülmeyebilir. Virüs bulaşan insanların yaklaşık %80’i herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. Ancak bazı kişilerde şiddetli derecede nefes almakta güçlük görülür. Nefes darlığı ortaya çıktığında kişinin maske takması ve kendini karantinaya alması gerekir. Nefes darlığı çok ciddi olduğunda Alo 184 koronavirüs hattını arayarak yardım ve ambulans talep edilmelidir. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken kişiler tedavi edilmelidir. Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ya da şeker hastalığı olan ve yaşlı kişilerde hastalık çok daha şiddetli geçer.

Şikayeti Olmayan Kişilerden Hastalık Bulaşır Mı?

Herhangi bir şikayeti olmayan kişilerden COVID-19’un bulaşma riski çok daha düşüktür. COVID-19 olan kişilerin çoğunda, özellikle hastalığın erken evrelerinde hafif derecede şikayetler görülür. COVID-19 virüsü hafif şikayeti olan bir kişiden alma mümkündür.

Grip ya da Soğuk Algınlığından Farkı Nasıl Anlaşılır?

Koronavirüs hastalığında da grip ve soğuk algınlığında olduğu gibi genellikle ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi şikayetler görülür. Bu yüzden sadece şikayetlere bakarak bu hastalıkları birbirinden ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden birinin kesin tanı laboratuvar testleri ile konur.

Koronavirüsün Tanısı Nasıl Konur?

Koronavirüs kesin tanısı laboratuar testi ile konur. Bu test Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Kendisinden şüphe edilen kişi, hastanede tek kişilik bir odaya alınır. Muayene, kan testleri, akciğer filmi ve gerekirse göğüs tomografisi ile hasta değerlendirilir. Burun ve genizden bir çubuk ile sürüntü alınarak test yapılır.

Test sonucu negatif çıkanlar normal şartlarda 48 saat bir odada bekletilir. Şikayetleri geçerse hasta taburcu edilir. Şikayetleri geçmeyen hastalara tekrar test yapılır.

Testi pozitif çıkan hastaya Covid-19’a yönelik tedavi başlanır. Yoğun bakım gereği olup olmadığı açısından hasta değerlendirilir. Hastane ortamında 2 gün takip edilen hasta, tedavisine evde devam etmek üzere taburcu edilir. Testi pozitif çıkan kişilerin aile bireyleri ve temasta bulunduğu diğer kişiler tespit edilerek hastanede ya da evlerinde karantinaya alınır ve teste tabi tutulur.

Kimler Daha Fazla Etkiler?

Koronavirüs daha çok ileri yaş ve astım, diyabet, kalp hastalığı gibi hastalığı olan kişileri etkiler. Bu kişilerde virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir.

Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Koronavirüsten Korunmak
Koronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Dünya Sağlık Örgütü, COVİD-19 hastalığının yayılmasını önlemek için düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnu tek kullanımlık bir mendil ya da dirsek içi ile kapatmak, ellerin göz, burun ve ağıza temasından kaçınmayı önermektedir.

El temizliğine çok dikkat edilmelidir. Eller sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalıdır. Eğer sabun ve su yoksa eller alkol ile temizlenmelidir.

Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözler ile temas ettirilmemelidir.

Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişiler ile yakın temastan kaçınmak  gerekir.  Aradaki mesafe en az 1 metre olmalıdır.

Hasta kişilerle temas edilirse eller mutlaka bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Sağlık kurumlarının talimatlarına uyulmalıdır.

COVID-19’un yaygın olarak görüldüğü şehirlerden haberdar olunmalı ve mümkünse bu yerlere seyahat etmekten kaçınılmalıdır.

Hastalıktan Korunmak İçin Maske Takılmalı Mıdır?

Tıbbi Maske
Tıbbi Maske

Tek başına maske takmak COVİD-19 dan korunmayı garanti etmez. Ancak tıbbi maske takmak, hastalığın yayılmasını sınırlamaya yardımcı olabilir. Maskeyi sadece öksürme ya da hapşırma gibi şikayetleri olan kişilerin ya da COVID-19 enfeksiyonundan şüphelenilen birine bakım veren kişilerin takması gerekir.

Koronavirüs  Cansız Yüzeylerde Ne Kadar Süre Yaşayabilir?

Korovirüsün eşyaların yüzeylerinde ne kadar süre canlı kaldığı net olarak belli değildir. Ancak yapılan çalışmalar, koronavirüslerin cansız yüzeylerde birkaç saat ile birkaç güne kadar canlı kalabileceğini göstermektedir.

COVID-19  Evcil Hayvanlardan Bulaşır Mı?

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların COVİD-19 ile enfekte olduğu ya da bu virüsün hayvanlar arasında yayıldığına dair  şuan için bir bilgi yoktur. Yeni tip koronavirüsün evcil hayvanlardan bulaştığına dair bir bilgi mevcut değildir. Ancak bu, herhangi bir hayvandan COVİD-19 bulaşabileceği anlamına gelmez.

Koronavirüs Tedavi Nedir?

Şuan için korana virüse etkili bir tedavi yoktur. Virüs üzerine etkili olabilecek bazı ilaçların etkinliği araştırılma safhasındadır. Yeni tip koronavirüs enfeksiyonu için aşı mevcut değildir. Antibiyotiklerin hastalığın önlenmesinde ya da tedavisinde yeri yoktur. Tedavi hastanın şikayetlerine yönelik olan destek tedavisidir.

İyileşme Süreci Nasıldır?

Hastalığın iyileşmesi için kesin bir süre yoktur, ancak yaklaşık 2-3 hafta kadar sürer. Kişi evinde ya da hastanede karantinada tutulur. Tekrarlanan iki test sonucu eğer negatif çıkarsa hasta artık iyileşmiş olarak kabul edilir ve normal yaşantısına döner.

Hastalık Tekrarlar Mı?

Bu konu hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Ancak kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve virüs mutasyon geçirmez ise, aynı virüs ile tekrar hastalık ortaya çıkması beklenmez. Hastalığa karşı vücutta oluşan antikorların bir süre koruyucu etki göstermesi gerekir.

Koronavirüs Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Koronavirüs hastalığının etkeni bir virüstür. Bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmalar ile oluşan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıbbi bölüm, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümüdür.

 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Cipro Nedir?
Devamını Oku

Cipro Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Cipro Ne İçin Kullanılır?2 Cipro Nedir? Nasıl Kullanılır?3 Cipro Yan Etkileri Nelerdir? Cipro nedir?…
favimol ilacı
Devamını Oku

Favimol Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Favimol İlacı Nedir?2 Favimol İlacı Hangi Durumlarda Kullanılır?3 İlacın Yan Etkileri Nelerdir?4 Favimol İlacı…