Çocuklarda Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda baş ağrısı
Çocuklarda baş ağrısı

Çocuklarda baş ağrısı, çocukluk çağında en sık karşılaşılan nörolojik sorunlardan biridir. Özellikle okul çağı ve adölesan dönemde sıklığı artar.  Çocuğun baş ağrısı olması ebeveynler için kaygı verici bir durumdur. Ailenin genel endişesi, baş ağrısı yakınmasının beyindeki ciddi bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır. Bu nedenle çocuk polikliniklerine ve acil servise sıklıkla müracaat nedenidir.

Çocuklarda Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda baş ağrısı primer (birincil) baş ağrıları ve sekonder (ikincil) baş ağrıları olmak üzere iki temel grupta değerlendirilir. Baş ağrısı, diş hastalıkları, sinüzit, çene eklemi, kulak enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu, beyin kanaması ve beyin tümörü gibibaşka bir nedene bağlı ise sekonder baş ağrısı olarak tanımlanır. Çocukluk çağında en sık görülen primer baş ağrıları ise gerilim tipi baş ağrısı ve migrendir.

Çocuklarda Baş Ağrısı Tanısı Nasıl Konur?

Tanı için en temel basamak ailenin gözlemidir. Çocuğunuz baş ağrısı yüzünden günlük aktivitelerinden kalıyor, ödevlerini yapmakta ve dersi dinlemekte güçlük çekiyor, okula gitmek hatta çok sevdiği işleri bile yapmak istemiyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çocukların gerçek anlamda baş ağrısı yakınmasını dile getirmesi ancak 3 yaşından sonra mümkündür. Baş ağrısını tam anlamıyla tanımlayamayacak olan bu yaş grubunda ani ve fışkırır tarzda kusma, uykuya meyil, aşırı ağlama, huzursuzluk ve denge bozukluğu gibi belirtiler açısından uyanık olunmalıdır.

Migrenin ailesel geçiş özelliği vardır. Ailesinde baş ağrısı olan, baş ağrısı yakınmasına bulantı ve kusma eşlik eden, ışıktan sesten rahatsız olan, ataklar halinde ve zonklayıcı karakterde bir saatten uzun süren baş ağrısı olan çocuklarda migren ön planda düşünülmelidir.

Aileler bazı uyarıcı semptomlar açısından uyanık olmalıdır. Çocuğunuz gece uykudan baş ağrısı ile uyanıyorsa ya da sabah kalkar kalkmaz başı ağrıyorsa, zonklayıcı, şiddeti giderek artan karakterde bir baş ağrısı varsa, ek nörolojik bulgu eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Beyin görüntüleme yapılıp yapılmayacağı öykü ve fizik muayene bulgularına göre karar verilir. Yukarıda bahsedilen uyarıcı semptomların olması durumunda görüntüleme yapılması önerilir.

Çocuklarda Baş Ağrısının Tedavisi Nasıldır?

Başı ağrıyan çocukta tedavi altta yatan nedene göre yapılmalıdır. Her başı ağrıdığında ağrı kesici verilmemelidir. Düzenli uyku, uyku hijyeni sağlanması (karanlık, sessiz ve serin bir oda), uzun açlık sürelerinden kaçınmak, kafeinden uzak durmak, raf ömrü olan gıdalar tüketmemek gibi ilaç dışı tedaviler öncelikle denenmelidir. İlaç tedavisi sadece ayda üçü geçen çocuğun günlük aktivitelerine engel olacak şiddette migren atağı olması durumunda gündeme gelmelidir. Ağrı kesici kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz