Bu Yazıda Neler Var?
Boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuruma, rahatsızlık ve ağrı olarak tarif edilebilir. Kendi başına bir hastalık değildir, hastalık belirtisidir. Boğaz ağrısı özellikle kış aylarında oldukça sık görülen, kişinin yaşam kalitesini düşüren can sıkıcı bir durumdur.
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Boğaz ağrısının bir çok nedeni bulunmaktadır. Bunlar;
- Boğaz enfeksiyonu
- Koranavirüs
- Soğuk algınlığı
- Grip
- Mononükleoz
- Kızamık
- Su çiçeği
- Kabakulak
- Geniz akıntısı
- Kuru hava
- Yüksek sesle konuşma
- Uzun süre bağırma
- Klima ve ısıtıcılar
- Soğuk içecekler
- Hava kirliliği
- Sigara
Boğaz Ağrısı Olan Kişide Nelere Bakılmalı?
Çoğu boğaz ağrısı bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Eğer bir haftadan daha uzun sürerse mutlaka bir doktora gitmelidir. Uzun süre geçmeyen boğaz ağrıları, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Boğazında ağrı olan bir kişinin öncelikle boğazına bakılır. Işıklı bir alet ile boğaz incelenir, aynı zamanda kulak ve buruna da bakılmalıdır. Boyun bölgesinde şişmiş bezleri var mı diye araştırılır. Steteskop ile hastanın akciğerleri dinlenerek, nefes alıp vermenin normal olup olmadığı kontrol edilir.
Bunların haricinde, pamuklu bir çubuk boğaza sürülerek örnek alınır. Bu örnek laboratuvar ortamında incelenir. Boğaz kültürü olarak bilinen bir laboratuvar testinin de yapılması gerekebilir. Boğazdan alınan sıvıda bakterilerin olup olmadığına yarayan bir testtir.
Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Boğaz ağrısı yaklaşık bir hafta içinde herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşir. Ancak bu süre içinde boğazdaki ağrıyı gidermek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Boğaz ağrısının nedeni bakteri enfeksiyonu ise, antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken bir husus, başlandıktan sonra tedavi süresinin mutlaka tamamlanması gerekir. Yoksa vücudun bakterilere karşı oluşturduğu bağışıklığı zayıflatır ve antibiyotiğe karşı direnç gelişir. Bu yüzden boğaz ağrısı geçmiş bile antibiyotik kullanımına doktorun önerdiği süre kadar devam edilmelidir.
Boğaz Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Boğaz ağrının neden kaynaklandığı ve tedavisi kulak burun boğaz bölümünün ilgi alanına girer. Kulak burun boğaz hastalıkları; erişkin ve çocuklarda kulak, burun, boğaz ile baş ve boyun bölgesindeki hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp bilim daldır. Kulak-burun-boğaz hastalıkları konusunda uzmanlaşmış olan doktorlara kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı denir.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kuru hava boğaz ağrısını şiddetlendirir. Bu yüzden odayı nemlendirmek gerekir. Bunun için yapay buhar üreten cihazlar kullanılabilir.
Sık sık ılık su, bitkisel çay, meyve suyu gibi sıvılar almakta fayda vardır.
Özellikle bol buharlı bir banyoda duş olmak rahatlatmaya faydalı olabilir.
Ada çayını demleyip günde 8-10 kez ılık gargara yapılabilir.
Papatya çayı boğazı yumuşatabilir.
Tuzlu su gargarası boğaz ağrısına iyi gelebilir.
Elma sirkesi gargaraları da boğazı rahatlatabilir.
Pastil boğaz ağrısını hafifletebilir.