Bu Yazıda Neler Var?
Aşırı terlemek, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Normal bir insan vücudunda zaman zaman terleme meydana gelir. Terleme, sıcak ve soğuk karşısında vücut ısısını ayarlayan istek dışı çalışan bir mekanizmadır. Ortada herhangi bir neden yokken olması gerekenden daha fazla miktarda terlemeye aşırı terleme yani hiperhidroz adı verilir.
Aşırı Terlemek Neden Kaynaklanır?
Aşırı terlemenin en sık edenlerinden biri strestir. Sterse bağlı ortaya çıkan terleme daha çok avuç içlerinde, koltuk altında ve kasıklarda görülür.
Bunun dışında aşırı terlemenin en sık nedenlerinden biri de metabolizmayı hızlandıran hormonal hastalıklardır. Hipertiroidi yani tiroit bezinin aşırı çalışması terlemeye en sık neden olan hormonal hastalıkların başında gelir. Büyüme hormonu fazlalığı, şeker hastalığı ve böbrek üstü bezinden aşırı adrenalin hormonu salgılanması da aşırı terlemeye neden olan diğer hormonal hastalıklardandır.
Başta tüberküloz yani verem olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıkları da aşırı terlemeye neden olur. Lenfoma gibi bazı kanser hastalarında özellikle geceleri artan terlemeler sık görülür.
Aşırı şişmanlık, bazı kalp hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımı da aşırı terlemenin bir nedeni olabilir.
Aşırı Terlemek Neden Olabilir?
- Akciğer hastalıkları
- Ateş
- Enfeksiyon
- Tüberküloz
- C ve D Vitamini Eksiklikleri
- Diyabet (Şeker Hastalığı)
- Düşük kan şekeri (Hipoglisemi)
- Hipertiroidi (Tiroid bezinin normalden fazla çalışması)
- Kalp Hastalıkları
- Lenfoma gibi bazı kanser türleri
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Aşırı terleme, uykuda terleme, terleme ile birlikte göğüs ağrısı, ateş, hızlı nabız, nefes darlığı, kilo kaybı gibi diğer belirtilerin de olması durumunda, terlemenin altında yatan nedeni bulmak ve tedavisi için, en kısa sürede bir doktora başvurulması gerekir.
Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşırı terlemenin tedavisi, altta yatan nedenin bulunması ve ortadan kaldırılmasıdır. Terlemeye neden olabilecek hastalıkların tespiti için, hastanın şikayetlerinin dinlenmesi, muayene edilmesi ve bir takım tetkiklerin yapılması gerekir.
Terleme tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve cerrahi tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.
İlaç Tedavisi
Antiperspirant adı verilen ve terlemeyi azaltan bir takım ilaçlar kullanılabilir.
Sempatik sinir sisteminde, sinirlerin etkilerini azaltarak terlemeyi azaltan ilaçlar.
Botoks enjeksiyonu yapılarak, ter bezlerini çalıştıran sinirler etkisiz hale getirilebilir.
Cerrahi Tedavi
Ter bezinin çıkarılması: Eğer terleme sadece koltuk altında ise, bu bölgedeki ter bezleri liposuction yöntemiyle çıkarılabilir.
Endoskopik torasik sempatektomi yöntemi ise yüz ve el terlemeleri için daha sık kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemde, terlemeye neden olan sinir kökleri ameliyat ile alınarak yok edilir.