Üretra Darlığı Neden Tekrarlar?

Üretra Darlığı Neden Sık Tekrarlar?
Üretra Darlığı Neden Tekrarlar?

Üretra darlığı neden tekrarlar? konusu daha iyi anlayabilmeniz için öncelikle, üretra ve üretra darlığı hakkında temel bazı bilgilere sahip olmanız gerekir. Üretra, idrar kanalı, idrar yolu olarak da bilinir. Hem erkek hem de kadınlarda bulunur. Üretranın asıl görevi, idrar kesesindeki idrarın dışarı atılmasını sağlamaktır.

Üretra Darlığı Nedir?

Üretra ya da dış idrar kanalı, erkeklerde yaklaşık 20 cm, kadınlarda ise 4 cm uzunluğunda olan ince bir tüpe benzeyen bir organdır. Üretra darlığı, çeşitli nedenlerden dolayı bu kanalın daralması ve idrar yapmada zorluk çekilmesi durumudur.

Üretra Darlığı Nedenleri Nelerdir?

En sık görülen neden, TUR prostat, TUR mesane, sistoskopi, usulüne uygun olmayan sonda takılması gibi ürolojik ameliyatlar ve girişimlerdir. İkinci sıklıkla görülen nedenler ise; trafik kazaları, yüksekten ata biner tarzda düşme sonucu üretranın iki cisim arasında sıkışması ve leğen (pelvis) kemiği kırıklarıdır. Tedavi edilmemiş bel soğukluğu gibi enfeksiyonlar da üretra darlığına yol açabilir.

Üretra Darlığı Neden Tekrarlar?

Üretra darlığı tedavisinde en sık uygulanan tedavilerden biri internal üretrotomi adı verilen kapalı ameliyat yöntemidir. Ameliyatın kolay uygulanabilir olması sık tercih edilmesine neden olur. Ancak kapalı ameliyat,  üretradaki darlık 2 cm’nin altında olduğunda yani kısa darlığı olan ve idrar yolu bütünlüğü bozulmamış olan hastalarda uygulanır. Ancak, ne yazık ki, darlık 2 cm’nin üzerinde olduğu halde de yine kapalı ameliyat yöntemini uygulanabilmektedir.

Kapalı ameliyat en fazla 2 defa uygulanmamalıdır. İkiden fazla sayıda uygulanmamalıdır. Tekrarlayan darlıklarda, kapalı ameliyat uygulanması durumunda darlığın yine tekrarlayacağı bilinir. Buna rağmen kapalı ameliyat uygulamak hastalığın tekrarlayacağı sonucunu peşinen kabullenmek demektir. Oysa 7 defa, 10 defa kapalı ameliyat olan hastaları görmekteyiz.

Uzunluğu 1 cm’den küçük olan darlıklarda başarı şansı % 30-70 civarındadır. Ancak daha uzun ve darlık bölgesinde yoğun dokusunun olması durumunda başarısızlık % 100’dür. Yüksek başarısızlık oranına rağmen, üretra darlığı hastaları arasında 30-40 kez kapalı ameliyat olanlara rastlamak mümkündür. Bunun nedeni çoğu üroloji uzmanının üretroplasti (açık üretra) ameliyatı konusunda yeterli deneyime sahip olmamaları, hastaların üst merkezlere sevk edilmemeleri ve hastaların açık ameliyat hakkında yeterince bilgilendirilmemiş olmasıdır.

Üretra Darlığı Neden Sık Tekrarlar;

Aslında üretra darlığı uygun bir şekilde tedavi edilirse sık tekrarlamaz. Sık tekrarlama nedenleri şunlardır;

  • Ameliyat tekniğinin uygun seçilmemesi
  • İdrar kanalı kopmuş olan hastalarda kapalı ameliyat uygulanması
  • Birden fazla kapalı ameliyat olmuş hastalara tekrar kapalı ameliyat uygulanması
  • Üretra darlığı tekrarlayan hastalarda yine kapalı ameliyat uygulanması
  • 2 cm’den uzun olan darlıklarda açık ameliyat yerine (üretroplasti) kapalı ameliyat yöntemi uygulanması

Özetle; üretra darlığının sık tekrarlamasının nedeni, uygun tedavi yönteminin seçilmemesidir.  Eğer darlık iyi değerlendirilir, uygun tedavi yöntemi seçilir ve ameliyat deneyimli bir doktor tarafından yapılırsa tekrarlama ihtimali düşüktür.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Retrograd Üretrografi
Devamını Oku

Retrograd Üretrografi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Nedir?2 Üretra Darlığı Nedir?3 Üretrografi Nedir?4 Retrograd Üretrografi Nasıl Yapılır?5 Retrograd Üretrografi İşlemini…
Üretroplasti nedir?
Devamını Oku

Üretroplasti Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir ?2 Üretra Darlığının Tedavisi Nasıldır ?3 Üretroplasti Nedir?4 Üretroplasti Nedir?…