Bu Yazıda Neler Var?
- 1 Eklem Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
- 1.1 Artrit (Eklem İltihabı)
- 1.2 Bursit (Kesecik İltihabı)
- 1.3 Kiriş İltihabı (Tendinit)
- 1.4 Eklemlerin Aşırı Kullanılması
- 1.5 Romatoid Artrit (İltihaplı Eklem Romatizması)
- 1.6 Kondromalazi Patella
- 1.7 Eklem Yaralanması
- 1.8 Enfeksiyonlar ve Otoimmün Hastalıklar
- 1.9 Gut Hastalığı
- 1.10 Eklem Enfeksiyonu (Septik Artrit)
- 2 Hangi Eklem Ağrısında Doktora Görünmeli?
- 3 Eklem Ağrısına Hangi Doktor Bakar?
Eklem ağrısı, kemik uçlarının birleşme yeri olan eklemlerde görülen ağrıdır. Oldukça sık görülen ve kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Daha çok yaşlılarda görülse de her yaşta görülebilir. Eklemler kas ve kemiklerle birlikte hareket sisteminin bir parçasını oluşturur. Eklemler olmadan hareket olmaz. Otururken, yürürken farkında olmadan bir çok eklem çalışmaktadır. Bu yüzden eklem ağrısı vücudun bir çok hareketini kısıtlayabilir. Gerekli tedavinin yapılabilmesi için ilk şart, eklem ağrısının neden kaynaklandığının teşhis edilmesidir.
Eklem Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Eklem ağrısına yol açan bir çok neden bulunmaktadır. Kilo sorunları, çeşitli spor aktiviteleri, kazalar ya da başta romatizma hastalıkları olmak üzere bazı hastalıklar eklem ağrısına yol açabilir. Eklem ağrısına yol açan başlıca nedenler;
Artrit (Eklem İltihabı)
Eklem iltihabına artrit adı verilir. Artritin farklı türleri vardır. En yaygın görülen artrit türü osteoartrit ya da dejeneratif artrittir. Daha çok orta yaştaki kişilerde görülür. Eklemde kemikler arasındaki kıkırdağın yıpranması sonucu ortaya çıkar. Eklem kıkırdağının zamanla aşınması sonucunda eklemde ağrı, sertlik ve hareket kaybı görülebilir. eklem kireçlenmesi de denilen osteoartrit, daha çok şişman, eklem yaralanması geçiren, sürekli olarak aynı hareketi yapan kişilerde daha sık görülür.
Bursit (Kesecik İltihabı)
Tendonların (kiriş) etrafında içi sıvı dolu keseciklere bursa adı verilir. Bursit ise bu keseciklerin iltihabıdır. Bursitte şiddetli ağrılı olabilir. Bursitin belirtileri arasında eklem ağrısı, şişkinlik, kızarma ve eklemde sertleşmedir. Bursitin nedenleri arasında aşırı kilo, eklemlere aşırı yüklenmek ya da başka bir eklem hastalığıdır. En sık görüldüğü yerler omuz, kalça, diz, topuk ve ayak başparmağıdır. Eklemin dinlendirilmesi ile bursit ağrısı birkaç hafta içerisinde geçebilir.
Kiriş İltihabı (Tendinit)
Kasları kemiklere bağlayan yapılar olan tendonun (kiriş) iltihaplanmasına, tahrişine ve şişmesine tendinit denir. Tendonların aşırı kullanımı ya da yaşlanma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Daha çok omuz, bilek ve dirsek ekleminde görülür. Tendinitte eklemin hareket ettirilmesi sonucu eklemde ağrı olur.
Eklemlerin Aşırı Kullanılması
Bir eklemim uzun süre kullanımı, o eklemde kireçlenmeye neden olabilir. Ekleme kısa süreliğine aşırı yüklenme eklem ağrısına neden olabilir. Örneğin antrenman yapmadan uzun mesafe koşmak, tenis oynamak ya da bisiklet sürmek eklemlere ağır gelebilir ve eklem ağrısına yol açabilir.
Romatoid Artrit (İltihaplı Eklem Romatizması)
Daha çok elleri, ayakları, omuzları, dizleri ve kalçaları tutan ve otoimmün bir hastalık olan ‘romatoid artrit’ , orta yaş grubunda daha sık görülür. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi eklemleri tahrip eden bazı maddeler üretir. Romatoid artritte eklemde ağrı, hareket kaybı ve şekil bozukluğu ortaya çıkar.
Kondromalazi Patella
Yaralanma ya da aşırı kullanıma bağlı olarak diz kapağı arkasındaki kıkırdak zarar görebilir. Kondromalazi patella sendromu daha çok sporcularda görülür. Dinlenme ve ekleme buz koyulmasıyla, ağrı ve iltihaplanma geçer. Ancak daha ciddi durumlarda ameliyat ve fizik tedavi gerekebilir.
Eklem Yaralanması
Kırık, çıkık ve burkulma eklem ağrısına yol açan en yaygın yaralanma biçimleridir. Kaza ve benzeri bir nedenle meydana gelen eklem ağrısı, zamana ve dinlenmeye bağlı olarak geçici bir ağrı olabilir. Bazı ciddi yaralanmaların sonucu olarak, osteoartrit gelişmesi riski artabilir.
Enfeksiyonlar ve Otoimmün Hastalıklar
Vücudun bir yerinde enfeksiyon meydana geldiği zaman, eklemler ya da bir çok farklı yerde belirtiler ortaya çıkabilir. Su çiçeği, kızamıkçık, kabakulak ve grip gibi enfeksiyonlar eklemlerde ağrıya yol açabilir. Otoimmün hastalıklardan biri olan lupus hastalığı da eklem ağrısı şikayetine neden olur.
Gut Hastalığı
Gut hastalığı ürik asit metabolizmasındaki bozukluk sonucu ortaya çıkar. Eklemlerde iltihaplanma görülür. Bu hastalıkta vücutta çok fazla miktarda üretilen ürik asit, kanda birikir ve eklemlere çöker. Hastalığın en önemli belirtisi eklemde iltihap, kızarıklık ve sertliktir.
Eklem Enfeksiyonu (Septik Artrit)
Septik artrit, şiddetli ağrıya yol açan eklem enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonun nedeni mikroplardır. Normal şartlarda eklemde hiç mikrop yoktur. Ancak kan dolaşımıyla vücudun başka bir bölgesinden gelen mikroplar ya da mikrobun doğrudan ekleme teması sonucu hastalık meydana gelebilir. Üç yaşından küçük çocuklarda ve yetişkinlerde daha sık görülen septik artrit, hareketle birlikte daha da artan eklem ağrılarına neden olur.
Hangi Eklem Ağrısında Doktora Görünmeli?
Eklem ağrısı fark edildiğinde, ağrının neden kaynaklandığını anlamaya çalışmak için biraz beklenebilir. Örneğin spor sırasında fazla yüklenildi ise, biraz dinlenme ile ağrı geçebilir. Ancak bazı eklem ağrıları vardır ki, vakit kaybetmeden bir an önce doktora görünmelidir. Bu durumlar;
Eklem ağrısı bir kaza sonucu ortaya çıkmış ve beraberinde, eklemde şekil bozukluğu ya da hareket kısıtlılığı varsa,
Eklem ağrısı ile birlikte ateş de varsa,
Eklem ağrısı ile birlikte eklemde şişkinlik, kızarıklık ve sıcaklık durumu varsa,
Diyet ya da egzersiz yapılmadığı halde, 5 ya da daha fazla kilo kaybı olduysa,
Eklem ağrısı 3 günden fazla sürdüyse,
Eklem Ağrısına Hangi Doktor Bakar?
Eklem ağrısı romatizmal hastalıkların bir belirtisi olabilir. Romatizma hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıp bölümü romatoloji bölümüdür. Eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi durumlarda bir romatoloji doktoruna başvurmalıdır.
,