Halsizlik, kişinin günlük işlerini yaparken duyduğu isteksizlik ve genel bitkinlik halidir. Halsizlik bazen bir hastalığın belirtisi olabilir.
Halsizliğin Nedenleri Nelerdir?
Halsizliğin bazı nedenleri vardır. Halsizliğin başlıca nedenleri şunlar olabilir;
Kansızlık (Anemi): halsizliğin en sık görülen nedeni kansızlık ya da diğer adıyla anemidir. Çünkü kan hücreleri hücrelere oksijen taşır. Kan hücrelerindeki azalma hücrelerin oksijensiz kalmasına yol açar. Bu durumda kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder.
Depresyon ve stres: Halsizliğin bir başka sık görülen nedeni depresyon ve strestir.
Hormonal bozukluklar: Hipotiroidi başta olmak üzere bazı hormon hastalıklar da kişinin kendisini çok yorgun hissetmesine neden olur. Yine hormon hastalıklarından biri olan şeker hastaları da sürekli yorgun olurlar.
Kanser hastalığı: Kanser hücreleri hastanın bağışıklık sistemini bozarak yorgunluğa neden olabilir.
Kalp hastalıkları: Kalp yetmezliğinin en önemli belirtilerinden birisi halsizlik ve yorgunluktur. Kalp yetmezliğinde, vücudun oksijen ihtiyacı karşılanamadığı için yorgunluk gelişir.
Enfeksiyon hastalıkları: Vücutta ortaya çıkan enfeksiyonlar da yorgunluğun sık görülen nedenlerindendir. Sık görülen enfeksiyon hastalıkları hepatit yani karaciğer iltihaplanması, kalbin iç yüzünün iltihabı, kalp zarı iltihapları, verem (tüberküloz), parazit hastalıkları, AIDS şeklinde sıralanabilir.
Metabolik hastalıklar: Kalsiyum yüksekliği, potasyum düşüklüğü, kan tuzları ve minerallerdeki azalma gibi durumlara neden olan böbrek yetmezliği ve karaciğer yetersizliği gibi durumlar yorgunluğun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Uyku apnesi: Uyku apnesi de halsizliğin önemli nedenlerinde birisidir. Uyku kalitesindeki bozulma nedeniyle yeterli süre ve kalitede uyku uyuyamayan kişi, kendisini ertesi gün aşırı yorgun hisseder.
Halsizlik şikayeti olan bir kişinin öncelikle iç hastalıkları bölümüne gitmesi gerekir.